Två veckor efter loppet
14 Juni 2008

Två veckor har nu gått sedan jag sprang Stockholm Marathon och det är väl dags att göra en sammanfattning. Vid årsskiftet, då jag satte upp mina mål för detta år, blev tidsmålet för Stockholm Marathon 3:45. Då träningen och tävlingarna gick bra under vintern och våren insåg jag att jag borde sänka mitt mål, så veckan innan bestämde jag mig för att satsa mot 3:30. Som alla vet lyckades jag nästa med det senare målet, min tid blev ju 3:30:56.

Jag är nöjd med min prestation, nöjd med att jag tränat så bra och verkligen engagerat mig i detta. Jag tror att nyckeln till min framgång var långpassen, det blev totalt 21 pass sex månader innan loppet, ett långpass i veckan alltså. Kanske borde jag ha sprungit ännu längre pass, jag orkade ju inte riktigt på slutet.

Stockholm Marathon är ingen slutpunkt för mig, jag fortsätter att träna. Jag har ju flera mål att uppnå under året, jag skall fixa en halvmara på 1:30 och springa milen på under 40 minuter. Planen är att springa Stockholm Halvmarathon, sedan skall jag hitta ett platt och snabbt millopp. Kanske blir det även Lidingöloppet, eller skall jag istället springa ytterligare ett maratonlopp i höst? Den som lever får se.

Klicka här för att se statistik från loppet från min GPS-klocka
______________________________________________________Kommentera inlägget

Bilder från loppet
2 Juni 2008

Företaget Photomotion var ute och fotograferade under lördagens lopp och jag fastnade på fem bilder. Här är länkar till bilderna:

Bild 1
Bild 2
Bild 3
Bild 4
Bild 5
______________________________________________________Kommentera inlägget

Sthlm Marathon 2008
1 Juni 2008

31 maj 2008 var dagen då jag slog mitt personliga rekord på marathon med drygt en timme och 20 minuter, jag sprang i mål på tiden 3:30:56 och placerade mig som 1355:e man i Stockholm Marathon. Dagen började med lite sovmorgon, grötfrukost, besök i lekparken med dottern samt vattendrickande. Vid 12:30-tiden tog jag bussen till Stadion, solen sken och de moln som SMHI hade förutspått syntes inte till. 25 grader visade termometern enligt speakern på Östermalms IP.

Jag startade i grupp C, hade cirka 1500 personer framför mig och ungefär 13000 bakom mig. Hade en plan att springa varje kilometer på 4:50 fram till 32 km, därefter skulle jag öka om det kändes bra. Var även medveten om att det kanske skulle bli tvärtom, att jag inte skulle kunna hålla tempot. På Vallhallavägen blev omsprungen av många pigga löpare, men jag lyckades hålla mitt tempo och inte rusa med. När jag passerade fem km ute på Djurgården kunde jag konstatera att allt nästan gick enligt min plan, jag passerade på 24:24. Längs med Strandvägen var det varmt, så duschen som passerade vid Berzelii park var mycket skön. På Västerbron passerade jag många löpare, både uppför och nedför. Tog vatten och sportdryck vid nästan alla kontroller, var medveten om att värmen krävde det. Vid Vasaparken stod fru och dotter, de gav mig vatten, energy gel, en snickers och några salta lakritsbitar i en kasse. Halvmaran passerades på 1.42.57 och jag kände mig fräsch i ben och kropp. Att jag skulle fixa 3:30 kändes nästan självklart.

När jag passerade kom till Kungsträdgården på andra varvet såg jag på min GPS-klocka att tempot mattades lite, jag hade då sprungit 29 km. Tryckte på lite och fick upp farten. Västerbron var betydligt jobbigare på andra varvet, men även på detta var sprang jag om flera löpare. När jag kom ner till Rålis började kroppen protestera och jag insåg att de sista sju km skulle bli jobbiga. Jag trampade på, men tempot blev allt långsammare. Kroppen hade inte mer energi. Tittade på klockan och började inse att 3:30 kanske inte var möjligt. Vid centralen blev jag omsprungen att farthållarna för 3:30. Försökte hänga på, men kraften fanns inte där. Jag sprang i alla fall hela vägen, tempot låg på cirka 5:25 den sista biten. Fick till en liten spurt på Stadion och sprang om några, min tid blev 3:30:56.

Trots att jag missade 3:30 är jag nöjd med loppet. Jag lade upp en plan och följde den, jag sprang smart och rycktes inte med i andras tempo. Efter fem km var min placering 1920, jag plockade sedan placeringar hela vägen och kom i mål som 1355:e man. Låren och vaderna var rejält stumma efterloppet, trappan ned till Östermalms IP var tuff. Det var inga problem att somna på kvällen, min kropp var trött.
______________________________________________________Kommentera inlägget

3.30.56
31 Maj 2008

Sprang in på tiden 3.30.56 och jag är jättenöjd! Placeringen blev 1355. Grattis Albin, du vann trisslotten. Utförligare rapport om loppet kommer senare, nu vill jag bara sova.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Sista inlägget innan loppet
30 Maj 2008

Bara 19 timmar kvar till start, nummerlappen är nu hämtad och magen full av pasta och vatten. Dagen började med att jag åt havregrynsgröt och tre smörgåsar, på morgonen kokade jag även fyra portioner makaroner som jag tog med till jobbet. Åt upp allt under dagen är nu ganska trött på pasta. Efter jobbet hämtade jag nummerlappen på Östermalms IP, då det även var Kiss-konsert på stadion var det en härlig blandning av folk i dessa kvarter. Långhåriga Kiss-fans blandades med hurtiga marathonlöpare. Det blev ytterligare lite pasta när jag kom hem. Skall gå och lägga mig tidigt och sova så mycket jag kan.

Funderar mycket på loppet, är orolig för värmen och för att min snoriga näsa skall ställa till det. Pga av förkylningen har jag inte tränat något de sista nio dagarna, undrar hur det påverkar mig? Målet är ännu att gå under 3:30, men man vet aldrig. Jag kommer att ha många ursäkter om jag misslyckas.

Stockholm Marathon har en fantastisk resultattjänst. Alla intresserade kan följa mig imorgon och se när jag passerar de olika kontrollerna. Jag har startnummer 944. Länk till Stockholm Marathongs resultatsida.

Detta är sista rapporten innan loppet! Klockan 14:00 går starten! Nu kör vi!
______________________________________________________Kommentera inlägget

65 timmar kvar till start
28 Maj 2008

Idag har jag börjat käka kolhydrater, till lunch blev det lasagne och ikväll åt jag en mycket stor portion makaroner med sweet ´n sour-sås. Innan jag lägger mig kommer det att bli några mackor. Kolhydrater är det som gäller alltså! Med tre dagar kvar till loppet är det många tankar som rör sig i mitt huvud. Hur blir vädret? Keps eller ej? Hur mår jag efter 35 km? Funderar på om 3:30 är ett för högt mål för mig?

Planen just nu är springa varje kilometer på 4:50, varken snabbare eller saktare. Hoppas kunna fixa det fram till 32 km, sedan får vi se vad som händer. Jag hoppas att jag skall kunna gå på lite snabbare, men jag är mycket medveten att det kan vara så att jag i stället tappar fart.

För alla mina vänner och bekanta som skall heja på mig kan jag berätta att jag har startnummer 944 och att jag kommer springa i en vit tröja med röda inslag. Kommer troligtvis ha vitt pannband eller en vit keps. När farthållarna för 3:15-gruppen passerat skall ni vara extra uppmärksamma, jag hoppas vara en bit efter dem (i alla fall till att börja med). Här är mina planerade hålltider för att ni mitt mål på 3:30:

Strandvägen - 14:30 & 16:15
Rålambshovsparken – 15:05 & 16:50
Vasaparken – 15:25 & 17:15
Stadion – 15:40 & 17:30

______________________________________________________Kommentera inlägget

120 mil sedan i december
26 Maj 2008

Bara fem dagar kvar... Känner fortfarande av min förkylning, men är inte orolig för loppet. Om några dagar kommer jag må prima! Att jag inte tränat de sista dagarna tror jag inte spelar så stor roll. Det viktigast är att jag tränat på bra under vintern och våren. Min satsning mot Stockholm Marathon startade i början av december och när jag tittar tillbaka i min träningsdagbok kan jag konstatera att jag sprungit nästan 120 mil sedan dess. 120 mil är lång sträcka!! I snitt har jag sprungit knappt 50 km i veckan. Hurra!!

Totalt har det blivit 83 pass med löpning har 21 av dessa varit pass långpass, dvs jag har sprungit längre än 20 km. Även det är jag nöjd med, tror att långpassen är mycket viktiga för att klara en mara. Mitt längsta pass, som jag körde i mitten av mars, var på hela 37 km. Det har blivit mycket löpning, men jag har även hunnit med sju pass på gymmet och två besök i simhallen. Det finns många människor som tränat mer, men jag är stolt och nöjd med det jag åstadkommit. Jag hoppas verkligen att skall göra en bra prestation på lördag. Imorgon är det bra fyra dagar kvar!!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Sex dagar kvar
25 Maj 2008

Nu är det bara sex dagar kvar. Har idag köpt en ny löpartröja, i Stockholm Marathon kommer jag springa med en tröja från Nike. Den är vit med röda inslag och har dragkedja i halsen. Här nedan finns en bild, bra för er alla som skall stå och heja på mig längs med banan. Annars verkar ju linnen verka vara populära, alla elitlöpare kör med linne. Själv tycker jag inte att jag passar i linne, mina vita och klena överarmar är inget att visa upp för hundratusentals stockholmare, så jag kör med tröja.

Tröjan är inköpt på Runners Store på Vasagatan, har nog nämnt butiken i tidigare inlägg. Rekommenderar verkligen butiken, trevlig personal och stort urval. Mycket bättre än Löplappet och alla vanliga sportbutiker. Att jag sedan får 10 % för att jag är medlem på puls.se gör ju inte saken sämre.


______________________________________________________Kommentera inlägget

Återblick på två tidigare försök
24 Maj 2008

Det är nu exakt en vecka kvar till start för Stockholm Marathon. Jag känner mig väl förberedd, det enda som stör mig just nu är min lilla förkylning. Förhoppningvis skall den vara borta om några dagar, så att jag kan få in två korta pass under veckan.

Som sagt, jag känner mig väl förberedd, annat var det år 2000 då jag genomförde loppet. Med några års perspektiv måste erkänna att jag var ung och dum. Då spelade jag fotboll och trodde att min grundkondition skulle ta mig runt, ett marathonlopp skulle väl inte vara några problem. Jag gick ut stenhårt, min placering efter 10 km var 2090. De sista 32 km blev jag omsprungen av knappt 5000 löpare och min slutplacering blev 6974. Tiden är inte mycket att skryta med, 4:52:24. Det är fortfarande mitt personliga rekord på sträckan. Minns att jag hade riktigt ont i benen efter loppet, att ta sig ned för trappan på Östermalms IP var som att bestiga ett berg, eller tvärtom. Jag har aldrig haft så mycket träningsvärk som då, dagarna efter gick allt långsamt.

Jag ställde även upp 2001, kontigt nog hade jag inte lärt mig något från året före. Detta år var jag ännu mer oförberedd. Det enda som kan vara till mitt försvar är att jag fick springa gratis, jag fixade så att Skandia betalade för alla studenter som vill springa loppet. Det var mitt under värsta IT-yran och IT-studenter var eftertraktade, av de 15 som anmälde sig kom kanske fem i mål. Jag minns att jag blev varvad av topplöparna efter 20 km och sedan så bröt jag loppet.
______________________________________________________Kommentera inlägget

9 dagar kvar och förkyld
22 Maj 2008

Bara nio dagar kvar till Stockholm Marathon och jag har blivit förkyld. Hade det nästa på känn, att jag skulle blir förkyld alltså. Passet i söndags var regnigt och kallt, jag tror det är den stora boven i dramat. Trots att jag ätit vitaminer, Friggs Echinacea och lagt mig tidigt denna vecka så sitter jag nu här med snorig näsa. Det enda som är positivt är väl att jag blev sjuk just nu, och inte om en vecka. Förhoppningsvis mår jag bättre om några dagar.

Tippning om min sluttid är igång. Mest positiv är min kollega Niklas, han tror att jag kommer att tangera världsrekordet. Mest negativ är min fru, hon påstår att jag ofta sätter upp för höga mål i mina lopp och sällan klarar det. Hoppas hon har fel!

Har funderat mycket på loppet och framförallt vilket tempo jag skall hålla. Just nu tror är 4:50-tempot det mest aktuella, skall försöka hålla det tempot fram till 32 km och sedan får man se hur man mår. Är jag fräsch kanske jag försöker höja tempot, men risken är väl stor att man är seg i benen och måste springa lite långsammare. Med denna taktik skall jag förhoppningvis kunna nå mitt mål på 3:30!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Gissa tiden - vinn en trisslott!
19 Maj 2008

12 dagar kvar till loppet och jag blev plötsligt orolig för att jag skall bli förkyld, det var ju så otroligt kallt igår. För att minska risken för att bli sjuk gick jag och köpte ett rör brustabletter med vitaminer, det var alla sorter. Allt från A till E. Vet inte om det har någon inverkan på kroppen, men placebo-effekten skall aldrig underskattas.

För att sätta mer press på mig själv lanserar jag i dag mycket stolt en tävling, tävlingen heter gissa-vilken-tid-marcus-springer-på-i-stockholm-marathon-tävling. Föga överraskande handlar det om att gissa min tid i Stockholm Marathon. Länken till tävlingen finns här till vänster. Den som gissar närmast får en trisslott av mig. Skulle mot förmodan inte komma till start eller fullfölja loppet lottar jag ut trisslotten till någon som gissat.
______________________________________________________Kommentera inlägget

13 dagar kvar!
18 Maj 2008

Idag var det dags för sista långpasset med Team Stockholm Marathon, det är ju mindre än två veckor kvar till loppet. Idag var träningen öppen för ”allmänheten” och vi sprang sista varvet på marathonbanan. Det var säkert 120 personer i min träningsgrupp (3:30-gruppen), totalt var det 650 löpare som testade banan. Vädret var uslet, fem grader och regn som kom och gick. Jag insåg ganska snabbt att jag hade för lite kläder, det blev kallt med en tunn långarmad tröja. I efterhand kan man konstatera att jag klädde mig efter kalendern och inte efter termometern. För min del blev det 23 km löpning på 1:52, det gav en snittid på 4:53 min/km. Jag tog inte alls ut mig, min puls var relativt låg och det känns som om jag kan hålla detta tempo en bra bit till. 3:30 känns inte alls som en omöjlighet. Men jag slänger in en brasklapp, man vet ju inte hur man mår efter 37 km, då kanske man är jäkligt seg och kilometertidern blir väldigt höga!

Bara tretton dagar kvar, nu återstår bara några få pass. Enligt tränare Szalkai skall man nu få flyt i löpningen och underhålla benen med några fartpass.

Har uppdaterat min statistiksida. Klicka här för att läsa mer!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Foto från Kungsholmen Runt
12 Maj 2008

En fotograf fotograferade många löpare på tävlingen i lördags, jag var en av dem som blev plåtade. Så om någon undrar hur jag ser ut när jag sprungit ungefär 16 km i 23-gradig värme kan klicka in på länken nedan.

Länk till bild!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Starkt jobbat!
11 Maj 2008

Igår var det Kungsholmen Runt och satsning för fullt, trots detta orkade jag träna med Team Stockholm Marathon idag. Starkt!! Hade du frågat mig igår, efter loppet, om jag skulle köra ett långpass idag hade jag svarat nej. Men när jag vaknade i dag kändes benen fräscha, så det var bara att ge sig av.

33 km stod på programmet idag, men för mig blev det bara 25½ km. Det räckte gott och väl i värmen. Jag sprang med 3:30-gruppen och tempot var lagom lungt och min puls låg. Var totalt ute i två timmar och 17 minuter. Imorgon blir det vila!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Halvmara på 1:31:38 - Nytt PB!
10 Maj 2008

Idag gjorde jag ett tappert försök att fixa ett av mina mål för året - att springa en halvmara på under 1:30. Lyckades inte riktigt, min tid blev 1:31:38 och jag skall väl vara nöjd med det. Det innebar personligt rekord med drygt fyra minuter.

Hade bestämt mig för att inte rusa iväg i starten, jag skulle ta det lungt och avverka varje kilometer på 4:15. Om jag höll det tempot skulle jag fixa 1:30. Det gick bra fram till 13 km, efter det gick det lite långsammare. Höll dock bra fart och sprang om en del andra löpare på slutet. Till slut blev snittet 4:20.

Det var varmt och soligt, troligtivs hade jag kunnat springa några sekunder snabbare i ett mildare väder. Min placering blev 79 av 555 manliga löpare. Det tycker jag är bra med tanke på att jag sprang samma lopp för två år sedan på 1:55:40. I år var jag alltså 24 minuter snabbare, det känns bra.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Kungsholmen Runt
8 Maj 2008

På lördag är det Kungsholmen Runt, en halvmara på Kungsholmen. Ett av mina mål i år är att springa en halvmara på under 1:30 och givetvis skall jag försöka fixa det på lördag. Undrar om jag klarar det? Är jag så bra? Det kan bli tufft!

På Premiärmilen sprang jag på 40:36 och enligt kalkylatorn på marathon.se motsvarar det 1:29:21 på en halvmara. Har lovat mig själv att inte gå ut för hårt och stressa, varje km skall gå på 4:15. Någon gång efter lunch på lördag vet vi hur det gått!
______________________________________________________Kommentera inlägget

260 km under april
4 Maj 2008

Herregud… Det är den fjärde maj och jag har ännu inte redovisat träningen för april. Ni är säkert jättemånga som klickat in till denna webbsida flera dagar rad, kanske flera gånger varje dag för att kolla hur det gått för mig!! Men ni verkar tålmodiga, ingen av er har kontaktat mig för att klaga eller göra mig uppmärksam. Nu behöver ni inte vänta lägre, här kommer det.

April blev min bästa löparmånad någonsin. På 17 pass sprang jag hela 260 km. För att ni skall få en uppfattning hur långt det är kan jag berätta att det är exakt 260 km mellan Arboga och Vänersborg. Fattar ni? Om inte, då kan jag berätta att det även är 260 km mellan Örebro och Borås. Utöver detta tränade jag styrka två gånger och simmade en gång. Totalt 20 pass. Eftersom jag är på Gotland just nu har jag inte möjlighet att uppdatera statistiken, men om några dagar finns den på plats.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Nya snabba skor
2 Maj 2008

Runners Store, den fina löparbutiken med massor av roliga prylar, ligger på Vasagatan mittemot Centralen. Jag jobbar på Klarabergsgatan, bara 300 meter därifrån och det är alldeles för nära. Då och då besöker jag butiken och tittar igenom deras sortiment, det finns mycket att köpa. Träjor, skor, pulsklockor, shorts, ännu mera tröjor, kosttillskott solglasögon och ännu mera tröjor. Oftast tittar jag bara, men i onsdags lyckades jag inte undgå frestelsen. Det blev ett inköp!!

Har ju som mål att springa milen under 40 minuter och då behöver man ju givetvis ett par snabba skor, så jag köpte ett par Saucony Grid Type A. Det är en sko som är väldigt lätt, den skall användas på tävling eller på korta snabba träningspass. Skon väger bara 195 gram, vanliga skor väger över 300 gram. Så det säger sig självt, jag kommer utan problem fixa milen på under 40 minuter. Om jag inte missminner mig så lovade försäljaren det. Försäljaren var för övrigt snäll och gav mig 200 spänn i rabatt, tack så mycket Runners Store. Rekommenderar alla ett besök där!

Så här ser de ut, visst är de coola!

______________________________________________________Kommentera inlägget

Fredagsträning
26 April 2008

För andra fredagskvällen i rad blev det löpning runt Riddarfjärden igår. Igår var det ännu finare väder än förra fredagen. Härlig vårluft och en sol som går ned bakom Västerbron. Det blir drygt 15 km när jag springer från Birkastan, via Karlberg, södra Kungsholmen över Gamla Stan, Norrmälarstrand, Västerbron och hem till Birkastan via Stadshuset.

Jag har lärt mig att hålla ett bra tempo på dessa pass, igår sprang jag sträckan på 1:11. Det blir en kilometertid på 4:39. Träning ger verkligen färdighet!

April kommer att bli en bra löparmånad, troligtvis den bästa någonsin. Nu har jag sprungit 235 km, rekordet från december förra året är 242 km. Med fem dagar kvar på denna månad bör jag fixa det. I helgens blir dock inga längre turer, Mich är bortrest så jag skall ta hand om dotterna. Kanske tar jag en barnvagnstur imorgon.
______________________________________________________Kommentera inlägget

38 dagar kvar
23 April 2008

Jag har otroligt svårt att bestämma mig! Funderar mycket på mina löparrundor över detta! Frågan jag ställer är i vilket tempo jag skall starta Stockholm Marathon. Jag vill inte gå ut för hårt och krokna på slutet, samtidigt vill jag inte heller springa för långsamt i början. Svårt!

Enligt kalkylatorn på marathon.se skall min miltid räcka till 3:11, men det tror jag inte att jag fixar. Jag får fundera i 38 dagar till....
______________________________________________________Kommentera inlägget

944
17 April 2008

Jag har nu fått mitt startnummer till Stockholm Marathon, mitt nummer är 944. Känns bra med ett nummer under 1000!! Börjar bli lite nervös, det skall bli spännande. Troligtvis kommer jag få starta i den tredje startgruppen. Längst fram står hundra elitlöpare och sedan får ungefär 500 elitmotionärer en fålla. Sedan kommer jag och drygt 2000 andra löpare. Totalt är 18000 löpare anmälda! Bara 44 dagar kvar!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Ett mål avklarat
12 April 2008

Har satt upp åtta mål för 2008 och idag klarade jag det första. Målet var att springa tre pass innan Stockholm Marathon som är längre än tre timmar. De två första passen körde jag i slutet av januari och i mitten av mars, idag gjorde det tredje och sista!

Förberedelserna för dagens pass var inte de bästa och vissa tycker kanske att jag inte skulle har sprungit så långt. Ett allt för långt pass kan ju skada mer än det ger. Som sagt, förberedelserna var inte det bästa. Jag körde långpass i både söndags och i onsdags. Igår kom jag i säng sent efter att ha varit på Stand-up och druckit några öl. Men eftersom fru och dotter är bortresta var lördagen den 12 april ett bra tillfälle "att stänga" detta mål. Det blev en tur runt Brunnsviken och Edsviken, jag höll 5:00-tempo fram till 25 km men sedan var det tungt för benen. Sprang sakta sista biten, men kom till slut hem. Totalt blev det 34,1 km på exakt tre timmar, vilket ger ett snitt på 5:17 minuter per kilometer. Benen är tunga i kväll, men själen är lycklig!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Kungsholmen Runt
8 April 2008

Nu är jag anmäld till Kungsholmen Runt, en halvmara som går av stapeln den 10 maj. Det är tre veckor innan Stockholm Marathon och det blir en bra värdemätare. Ett av mina mål detta år är att springa en halvmara på under 90 minuter och jag hoppas jag kan fixa det redan i maj.

Jag har lovat mig själv att inte gå ut för hårt denna gång, jag skall försöka att springa i ett jämt tempo hela loppet. Vi får väl se hur det går. Enligt en löparkalkylator på marathon.se skall min tid på 40:34 från förra helgen motsvara 1:29:16 på en halvmara. Låter ju bra!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Supersnabbt långpass!
6 April 2008

Idag är det söndag, vilket innebär träning med Team Stockholm Marathon (TSM). Jag funderade på morgonen om jag skulle springa med 3:30-gruppen eller den snabba 3h-gruppen, eftersom jag kände mig pigg och stark valde jag den senare. Pratade med ledarna, de sa att gruppen skulle springa 26 km på knappt två timmar och tempot skulle vara 4:30 min/km. Det är snabbt, men jag tänkte att jag hänger på de snabba killarna. Turen gick från Stadion ut mot Lidingö, där gjorde vi ett varv för att sedan komma tillbaka ”fastlandet” och springa lite på Norra Djurgården. Tempot var till en början inte så högt, men efterhand gick det snabbare. Vissa kilometrar gick på 4:15, riktigt snabbt alltså.

21,1 km, dvs en halvmara, passerades på knappt 1:37. Det är en minut över mitt personliga rekord. Min puls låg högt över de 70% av max som man skall ha på ett långpass, min pulsnivå var mellan 80-85%. Efter 22 km var vi några som tappade på huvudgruppen, jag var rejält seg i benen och valde att springa hem själv. Turen via Bergianska trädgården och längs Brunsviken var sex kilometer och gick inte i samma höga tempo.

När jag summerade mitt pass visade det sig att jag sprungit 29,8 km på 2:09, tempot låg på 4:46. Mitt snabbaste långpass någonsin! Kan väl konstatera att 3h-gruppen är lite för snabb för mig, samtidigt som 3:30-gruppen är för långsam. Jag efterfrågar en 3:15-grupp till nästa år!
______________________________________________________Kommentera inlägget

2 getingar till mars månad
3 April 2008

Det är den 3 april, alltså högtid att sammanfatta mars månad som får betyget två getingar, det vill säga godkänt. Det var inte varit många gånger jag tittade på Szalkais program under månaden och jag tror jag inte följde hans träningsråd en enda gång. Istället kör jag lite som jag känner för, har jag mycket tid springer jag långt, är jag taggad blir det intervaller och är jag seg och trött blir det kortdistans. Jag vet att jag måste variera träningen. Tanken var att träna mer i mars, men Michelles arbetstider begränsar mig ibland samtidigt som Annie drar hem en del baciller och gör mig sjuk.

Totalt blev det 15 träningspass under månaden, ett besök i simhallen och ett på gymmet, resten var löpning. Sprang totalt 167 km, 66 km kortare än i januari. Höjdpunkterna var 36-kilometerspasset den 16:e mars och Premiärmilen.
______________________________________________________Kommentera inlägget

40:34 på Premiärmilen
30 Mars 2008

Då var säsongspremiären avklarad, sprang idag Premiärmilen på Norra Djurgården och min tid blev fina 40:34. Men vi tar det från början… Eftersom dottern inte mådde helt OK, fick jag lämna fru och dotter hemma och själv bege mig till Norra Djurgården. Det hade varit kul med supporters på plats, men jag fick klara mig själv. Väl på plats mötte jag några löpare från TSM (Team Stockholm Marathon) som jag värmde upp med. Det blev tre km löpning och tre stegringslopp. Jag hade tänkt springa med två tröjor, men vårvädret visade sig från sin bästa sida med sol och varma vindar. Precis innan start åkte den ena tröjan av.

En gammal vana jag har är att går ut hårt, denna gång avverkades första km på 3:41 och min puls var snabbt uppe över 180. Det är ett tempo som jag aldrig skulle kunna hålla hela vägen i mål, men jag körde på. Nästa km gick på 3:55 och följande kring 4:00. Halvvägs var min tid 19:43, skulle jag springa lika snabbt på andra varvet skulle jag gå under 40 minuter, ett av mina mål detta år. Men jag vet ju att jag alltid är sämre på andra varvet och att det skulle bli svårt. Mer realistisk var att klara mitt personliga rekord på 41:37.

Den åttonde och nionde km var sega, det gick på 4:18 och 4:23. Att klara 40 minuter var inte längre möjligt, men jag fattade att mitt personliga rekord skulle ryka. På sista kilometern fick jag fart, det var en härlig nedförbacke cirka 400 meter från mål och där sprang jag om två killar. Sedan lurpassade jag på tre andra och när det var 100 meter kvar sprang jag om dem. Jag gillar att spurta!!

Min officiella tid blev 40:34 och jag fick placering 100 av 261 i tävlingsklassen för män. Hade jag sprungit i motionsklassen för män hade jag kommit på placering 18 av 598 män. Min snittpuls var 186 (93% av max), det har bara hänt en gång tidigare att jag har haft högre snittpuls under ett lopp. Jag är jättenöjd med loppet, visst är ett av mina mål att gå under 40 minuter på milen, men jag har ju flera månader på mig att fixa det. Jag slog mitt personliga rekord med drygt en minut och träningen i februari och mars har inte varit den bästa. Fler intervaller av den längre sorten och jag är snart där. Avslutningsvis, enligt en löpkalkylator på marathon.se motsvarar 40:34 på milen en tid på 3:11 i ett marathonlopp. Måste jag springa Stockholm Marathon eller räcker detta…
______________________________________________________Kommentera inlägget

Premiärmilen i helgen
27 Mars 2008

I helgen är det dags för årets första tävling, Premiärmilen avgörs i området kring Stockholms Universitet. Jag kommer att springa i tävlingsklassen och springer för Team Stockholm Marathon. Ett av min mål detta år är att springa milen på under 40 minuter, men det är tveksamt om jag lyckas med det redan i årets första lopp. Träningen i februari och mars har inte fungerat så bra som jag trodde pga sjukdom och arbete. Jag tror inte jag har snabbheten i kroppen, men vi får väl se? Mitt personliga rekord på milen är 41:37 och det kanske kan vara ett mål att slå! På söndageftermiddag har vi svaret på frågan.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Halvmara-pass
25 Mars 2008

att långpassen skall ske i maklig takt, man skall ha en låg puls och springa sakta. Av de nio långpass, dvs längre än 20 km, som jag genomfört i år har jag varit ganska duktig på att springa långsamt, men igår ville jag testa att springa lite snabbare och lite längre. Det hade snöat en del under dagen, men då jag gav mig iväg klockan fem på eftermiddagen var den mesta av snön borta. De första 15 km gick bra, sprang varje kilometer på mellan 4:40 och 4:50. Pulsen låg på mellan 150 och 160, vilket innebär 75-80% av max.

Vid 12 km började det snöa och vid 15 km var det stora snöflingor som singlande ner från himmelen, jag började känna mig sliten och insåg att jag inte skulle kunna hålla denna höga takt. Slog av på farten och sista sex kilometer gick i 5:00-tempo. Jag sprang exakt en halvmara på 1:42. Om jag kan hålla detta tempo på Sthlm marathon skulle jag få tiden 3:24, det känns inte alls omöjligt. Det gäller bara att få till många långpass, jag tror att nyckeln till framgång i detta fall heter just långpass.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Alla bloggar!!
18 Mars 2008

Har kommit fram till att väldigt många som springer även bloggar, har en webbsida eller för tränigsdagbok på nätet. I mitt förra inlägg presenterade jag två TSM:are som bloggar, här kommer ytterligare en. Bloggen heter "Runners high and the lowest low" - här är länken:
http://runnershighandthelowestlow.blogspot.com/

Efter söndagens långpass blev det ledigt igår, men idag blev det drygt åtta kilometer löpning. Tog det ganska lungt, men två gånger ökade jag takten rejält i cirka 500 meter. Nu skall jag sova - god natt!
______________________________________________________Kommentera inlägget

36,4 km - galet långt!!
16 Mars 2008

Ett av min mål i år är att springa tre pass som är längre än tre timmar innan Sthlm Marathon, det första passet avverkades i slutet av januari och idag var det dags för det andra. Passet började med att jag sprang från Birkastan till Stockholm Stadion (ca 2½ km), där mötte jag upp med andra i Team Stockholm Marathon. Har pendlat fram och tillbaka mellan 3h-gruppen och 3:30-gruppen, idag blev det löpningen med den sistnämnda gruppen. Med TSM blev det en tur ut till Lidingö, totalt sprang vi 25 km i 5:20-fart. 3:30-gruppen är lite trevligare, här pratar man med varandra och idag snackade bland annat med två bloggare. Kolla gärna in på deras sidor:
http://42195mgk.wordpress.com/
http://asfaltsjokern.wordpress.com/

Efter TSM-träningen körde jag några varv på Stadion innan jag begav mig hemåt. När jag kom hem hade jag sprungit i exakt 3 timmar och jag sår fram emot lite dryck och mat. Tyvärr visade det sig att min fru inte var hemma, hon hade låst båda låsen och jag hade bara en nyckel med mig. Fick låna grannens telefon och ringa henne, det visade sig att hon var i lekparken. Fick springa dit och hämta nyckeln och sedan hem igen. Det blev ytterligare 13 minuters löpning.

Totalt blev det 36,4 km löpning och tiden blev 3:13, det ger en snittfart på 5:18. Snittpulsen låg på 151 (75% av max). Känner mig riktigt nöjd med dagens bedrift!!! Hurra vad jag är bra!!!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Lite knackigt går det...
13 Mars 2008

Det är nu bara 11 veckor kvar till Stockholm Marathon, det stod det i ett mail jag fick från Team Stockholm Marathon. 11 veckor, det är inte länge. Träningen går just nu lite hackigt, det är säkert en månad sedan jag sprang ett pass som var längre än 20 km. Planen var att köra ett långt pass i helgen, men så började min mage krångla och det blev tre träningsfria dager. Jag skyller numera alla små sjukdomar och krämpor på min dotters dagis. Att jag sedan har fått ny roll på jobbet och engagerar mig lite extra där samt att min fru reser en del gör att löpningen ytterligare kommer i kläm. I går blev det dock ett pass hem från jobbet, det blev 12 km i 4:50-tempo. Siktar på ett pass över 30 km i helgen!

Om drygt två veckor är det dags för första tävligen, Premiärmilen avgörs den 30 mars. Min snabbhetsträning har inte varit så bra den sista, så jag vet inte om jag kan hoppas på personligt rekord.

11 veckor, det blir väl 77 dagar!! Nedräkningen har börjat!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Äntligen!
3 Mars 2008

Äntligen ett bra träningspass! Efter veckor med förkylning kände jag idag för att ta i rejält. Det blev en tur runt Kungsholmen, troligtvis min vanligaste runda. Springer från Birkastan, förbi Karlberg Slott, mot Kristineberg idrottsplats, runt Fredhäll, sedan några hundra meter på Rålambsvägen för att sedan komma ned till Smeduddsbadet och Rålambshovsparken. Därifrån följer jag sedan vattnet till Hornsberg för att återigen passera Karlberg. Sträckan är ganska exakt 10,5 km och idag sprang jag sträckan på 49 minuter, det ger en km-tid på 4:40. Pulsen låg på 156, dvs 78% av min maxpuls. Det var verklige gott att känna att kroppen verkligen fixade detta pass. Den sista tiden har det bara blivit en massa korta pass i relativt lågt tempo.

Om mindre än tre månader är det dags för Stockholm Marathon. Funderar mycket på hur snabbt jag skall springa, eller rättare sagt vilket tempo jag skall inleda loppet med. Skall jag gå ut hårt och se hur länge det håller eller skall jag vara lite försiktigare???
______________________________________________________Kommentera inlägget

En riktigt usel månad!
29 Februari 2008

Idag är det skottdagen, sista dagen i denna månad och jag konstatera att detta blev en usel träningsmånad. Första veckan var bra, fick in fem pass på den veckan, med sedan gick det utför. Jag får gå tillbaka till oktober 2006 för att hitta en månad som är sämre, totalt blev det 10 träningspass och det blev bara löpning. Först var min Mich bortrest i knappt en vecka och jag fick ta hand om lilla Annie, sedan blev jag förkyld och förkylningen var inte av den lindrigare sorten. Jag har hostat och snorat från och till i drygt två veckor. Jag borde kanske ha förstått att jag skulle bli krasslig, eftersom min dotter just börjat på dagis. Enligt min syster är de "en del av konceptet" att barnen drar med sjukdomar hem till mamma och pappa. Jag borde kanske har förstått, men jag har försökt att slå bort detta. Nu är jag iallafall här, mitt i Vabbandet och Kräksjukeland!

Den sista veckan har jag i alla fall kommit ut några gånger, passen har gått långsamt och inte varit speciellt långa, från 5 – 8 km. Totalt blev det 12 mils löpning i februari. Tränare Szalkai ville att jag skulle har sprungit mycket längre!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Skandal!
23 Februari 2008

Vilken skandal! Jag är upprörd! Kvällens melodifestival var en stor skandal! Först åker Ainbusk ut och sedan vinner Frida. Funderar på att emigrera.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Träningen går uselt!
17 Februari 2008

Träningen just nu går superuselt, jag har inte tränat på åtta dagar. Det började med att bli fru rest bort i några dagar och jag fick ta hand om dotter, vilket innebär att det är svårt att träna. När hon sedan kom var jag tokförkyld, en träningsrunda var inte alls att tänka på. Nu väntar jag bara på att förkylningen skall ge efter och jag kan börja träna så lätt.

Försöker att tänka positivt och vill tro att det kan vara bra för min kropp att vila lite. Någon som inte tror på denna teori?
______________________________________________________Kommentera inlägget

Ofrivillig vila
11 Februari 2008

När jag var och lyssnade på Anders Szalkais föredrag i december pratade han om periodiseringar. Han menade att man skulle träna hårt vissa veckor, ännu hårdare andra veckor och sedan ta det lugnare andra veckor. Just nu har jag en ofrivillig lugn vecka eftersom min fru är ute och flyger i knappt en vecka och jag måste vara en ansvartagande pappa. Det blev ett långpass i lördags på 24 km och troligtvis blir det ett nytt långpass kommande helg, men däremellan blir det inte någon löpträning.

Försöker se positivt på det hela och tänker på det Szalkai sa. Jag har tränat jättebra de sista två månaderna och det är bra för min kropp med lite vila. Om jag inte vilar denna vecka, kanske jag blir skadad senare under året. När jag tittar tillbaka i min träningsdagbok inser jag att jag snittat mer är 55 km i veckan de sista två månaderna. Det är bra, så nu får jag passa på att vila!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Ingen träning i morse
8 Februari 2008

Idag hade jag tänkt att jag skulle vara duktig och gå upp tidigt och sedan springa till jobbet, men så blev det inte. Sängen var så skön, så skön!! När jag låg där i sängen tänkte jag även att det säkert var mörkt och kallt där ute. Hade en kamp med mig själv, men jag förlorade...

Jag har iallafall varit ganska duktig med träningen denna vecka. Man skall jag ju ha i åtanke att detta är första veckan på jobbet, efter tre månaders pappaledighet. Det har blivit löpning de tre senaste dagarna - tisdag, onsdag och torsdag.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Bästa månaden någonsin!
2 Februari 2008

Man kan som bekant bevisa allt med statistik. Bland annat kan man hävda att januari var min bästa träningsmånad någonsin. Jag tränade i hela 23 timmar och 27 minuter, mer än någon annan månad. Jag sprang även längre än någonsin, det blev hela 233 km löpning. Å andra sidan skulle man även kunna säga att januari 2007 var en bättre månad, eftersom jag då tränade 24 gånger. Juni 2007 vill nog också ha ett ord med i leken, då plågade jag min kropp i nästan 26 timmar. Men det bör påpekas att jag cyklade Vätternrundan i juni 2007 på en tid strax under 15 timmar, så det var ingen normal månad.

Jag är nöjd med min träningsmånad. Nöjd med att jag lyckades få in hela fem pass löpning som var längre än 20 km, det längsta passet var hela 35 km. Om man ser framåt så kommer februari inte bli lika bra, min föräldraledighet är nu slut och jag skall börja jobba och får mindre tid för träning. Jag skall dock prioritera långpassen, de är mycket viktiga om man vill göra en bra tid på marathon.

Klicka här för att se träningsstatistik för januari månad!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Tjoho!!! 35 km på tre timmar!
28 Januari 2008

Ett av mina mål detta år är att genomföra tre löp-pass som är längre än tre timmar. Idag körde jag det första. Det blev drygt tre timmars löpning från Birkastan runt Brunnsviken och Edsviken i ett fantastiskt vårväder. Det där med växthuseffekt verkar ju inte vara så illa. Kanske skall man sälja sin etanolbil och köpa en hederlig gammal bensinbil och sluta med att sopsortera. Jag föredrar några grader varmt och solsken i januari, framför snöslask och en termometer som visar nollgradigt. Under långpassen skall man inte fokusera på tempot, utan man skall bara springa länge, det säger de som vet. Men med en fin GPS-klocka på handleden som visar hastigheten är det svårt att låta bli. Innan passet tänkte jag att jag skulle försöka hålla mig kring 5 minuter/km, tänkte även att jag skulle ha koll på pulsen så att inte den blev för hög.

Kom iväg lite efter tio. Sträckan längs med Brunnsvikens östra sidan är sedan tidigare bekant, men jag funderade lite hur jag skulle springa vid Stocksund. Passerade Danderyds sjukhus och sprang sedan ned mot Stockholms golfklubb. Här fanns många fina villor med fin utsikt över Edsviken. Sedan kunde jag nästan springa längs med vattnet hela vägen fram till Sjöberg, någonstans fick jag springa upp bland husen. Vid konferensanläggningen Bergendal sprang jag upp Landsnoravägen och snart var jag vid Edvikens norra strand. Då hade jag sprungit 18½ km på 1:35 (Sub5:07) och jag var halvvägs på min tur. Tillbakavägen gick genom Edsvikens villaområde och sedan längs en fin stig vid vattnet förbi Silverdal, Polishögskolan och Ulriksdal. Här någonstans sänkte jag tempot, det blev jobbigt och pulsen gick upp lite. Sista milen sprang jag på ungefär 54 minuter (Sub5:20). Avslutade passet via Hagaparken och förbi Karolinka.

Totalt blev det 35 km på tre timmar och en minut, det ger en snitthastighet på 5:10 minuter/km. Snittpulsen låg på 151 (75% av max), vilket är lite för mycket på ett långpass enligt experterna. Efter passet blev det pizza och cola, nu några timmar efter passet känns benen helt ok. Hurra vilken dag!

Klicka här för att se mer statistik om passet.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Förkyld
24 Januari 2008

Det blir inte mycket träning denna vecka, jag är förkyld. Näsan snorar, jag hostar mer än normal och är trött. Illa! Hade planerat att detta skulle bli en fantastisk träningsvecka, eftersom min dotter just nu skolas in på dagis och jag har förmiddagarna lediga. Men det blir ju som bekant aldrig som man tänkt sig. Jag misstänker att det är den friska luften i Lappland som gjorde mig sjuk, kombinationen med dålig sömn i några nätter var nog inte heller så bra. För att avsluta lite positivt, jag känner att jag är på bättringsvägen och hoppas på ett kortare löppass imorgon fredag.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Vecka tre
20 Januari 2008

Vecka tre blev en dålig löparvecka för mig, det blev bara två pass. Å andra sidan vara det två bra pass. I tisdags blev det ett kvalitetspass med fartlek, sprang nästan 14 km och i onsdags blev det ett långpass på 21 km. Totalt blev det alltså nästan 35 km. Orsaken till att det inte blev mer löpning stavas kick-off. Åkte med jobbet till Hemavan, där blev det en bra blandning av konferens, grupparbete, skidåkning, scoutersafari, god mat och festande. Jag lyckades även klämma in två pass på hotellets gym emellan alla aktiviteter. Det var nog nyttigt för mig att träna lite styrka, det har ju varit ganska mycket löpning sista tiden. Experterna säger ju att en bra löpare även skall ha starka muskler i magen.

På kick-offen gjorde jag även en ”Been-there-Done-that-Seen-it”. Jag åkte skidor i Tärnaby, åkte bland annat i Anjabacken och Ingemarbacken. Stort!!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Inget pris till mig...
14 Januari 2008

Kollar på idrottsgalan på TV och inser att jag inte är nominerad till något pris. Jag fixade ju En Svensk Klassiker under 2007 och borde väl vara aktuell för priset "Årets Prestation"... Och sen sprang jag ju milen på 41:37!!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Längsta träningspasset någonsin
13 Januari 2008

Idag genomförde jag mitt längsta träningspass någonsin, jag sprang nästan 28 kilometer. Det är tvåtredje-delar av ett marathon. Team Stockholm Marathon har träning varje söndagsmorgon, på grund av olika orsaker har jag inte deltagit de senaste veckorna. Tidigare har jag sprungit med 3:30-gruppen, men då jag tyckt att tempot där varit lite långsamt bytte jag idag upp mig till 3:00-gruppen.

Träningarna utgår från Stockholm Marathon och idag stod det 22 km långpass på schemat. Eftersom som jag springer både till och från träningen kom jag upp i hela 28 km, eller rättare sagt 27,9. Sprang denna sträcka på 2:16:44, vilket ger ett snitt på 4:52. Pulsen låg på 142 i snitt, dvs 71% av min maxpuls. Bra jobbat Marcus. Benen och kroppen mår fint! Tror fortfarande inte att kommer att springa ett marathon på tre timmar, men vi får väl se hur nära jag kommer.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Långpass i regn
10 Januari 2008

Enligt Szalkais program skall man köra långpass på söndagarna, men jag har hamnat lite ofas så det fick bli ett pass idag. Hade tänkt komma ut tidigt på kvällen, men skidskytte på TV och min söta dotter gjorde att jag först kom iväg vid halvåttatiden. När jag kom ut ur porten insåg jag att det regnade, förstod att det skulle bli ett tufft pass. Men jag har läst någonstans att man stärks mentalt att träna under tuffa förutsättningar, så det var bara att springa på.

Målet var att springa 21 km med en puls kring 140. Jag hade bestämt mig för att inte fokusera på tid eller hastighet, utan pulsen skulle vara det primära. De första tio kilometrarna låg jag kring 140 i puls och tempot låg på drygt 4:40 minuter per kilometer. Det är bra tempo! Turen gick från Vasastan upp till Solna och Hallonbergen och sedan ett varv i Hagaparken. Efterhand dämpades min fart, de sista fem kilometrarna gick på 4:55-tempo. Totalt blev det 21,2 km på 1:43, det ger en snittfart på 4:52. Snittpulsen låg på fina 142, det är 71 % av min maxpuls. Undrar om jag kan hålla detta tempo under 42 km, då skulle min marathontid bli 3:25.
______________________________________________________Kommentera inlägget

MarathonQuiz
5 Januari 2008

Jag har fixat en MarathonQuiz och alla är välkomna att delta. Man skall svara på 10 frågor och givetvis handlar alla om marathon och marathonlöpning. Man har 3 minuter på sig att besvara frågorna, men ju snabbare desto bättre. Hur många rätt får du?

Här är länken: http://www.grindange.com/maraquiz.shtml
______________________________________________________Kommentera inlägget

Summering av 2007
2 Januari 2008

Hög tid att summera året. Huvudmålet för 2007 var att fixa En Svensk Klassiker, utöver detta hade jag satt upp några tidsmål för olika distanser samt träningsmål. Totalt blev det elva mål och jag fixade dem alla!!

I början av året blev det inte så mycket löpning, jag satsade på att simma och cykla. Eftersom vintern var så dålig blev det inte mycket skidåkning, men jag klarade i alla fall Vasaloppet med 74 kilometers träning i kroppen och därmed var det första målet avklarat. I slutet av mars fixade jag även milen på under 45 minuter på en tävling i Örebro, så här i efterhand kan man konstatera att detta mål var väl snällt. När året var slut hade jag sprungit milen på 41:37.

I juni och juli klarade jag av Vätternrundan och Vansbrosimningen, där den första av de två var jobbigast. Under sommaren började jag även att springa längre och oftare, så även halvmarathonmålet på 1:38 slog jag med flera minuter. Lidingöloppet gick galant, det blev den femte av sex löptävlingar detta år. Totalt sprang jag 1641 km under året, 64% sprangs under det sista halvåret. Totalt tränade jag 221 gånger eller 4:29 timmar per vecka.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Mål för 2008
29 December 2007

Har nu tecknat ned mina mål för 2008. Det är något som jag funderat ganska mycket på då jag varit ute och sprungit. Under 2007 hade jag elva mål, under 2008 blir det bara åtta mål. Det är dels tidsmål som jag skall prestera i tävlingar, men även träningsmål. Huvudmålet under 2008 blir Stockholm Marathon och jag har funderat ganska mycket på vilket resultat jag vill uppnå. Just nu springer jag delvis efter ett schema för tre timmar, men jag tror inte alls jag kommer att nå dit. Ett rimligt mål är att försöka springa på Sub5 (dvs 5 minunter/km), vilket innebär en sluttid på ungefär 3:30, sedan kommer jag säkert krokna på slutet och behöver där några extra minuter. Så målet blir helt enkelt 3:45!!

Läs mer om mina mål på: http://www.grindange.com/2008-goal.shtml
______________________________________________________Kommentera inlägget

Ryggen är bättre
22 December 2007

Gjorde idag mitt först pass på fyra dagar, jag fick ju problem med ryggen i tisdags. I tordags var jag hos en naprapat och igår eftermiddag kände jag att värken släppte. Idag är ryggen ännu inte helt perfekt, men jag sprang ganska sakta och inte långt. Det blev fem kilometer på knappa 27 minuter i mörkret på Gotland.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Ryggskott
20 December 2007

I förra inlägget skrev jag att december börjat fantastiskt bra, men fortsättning har inte varit så bra. I tisdags när jag skulle plocka fram leksaker till min dotter klickade det till i ryggen och jag fick ryggskott. Har tidigare haft problem med ryggen, tror jag har haft ryggskott tre gånger tidigare de senaste åtta åren. Denna gång är det inte av värsta sorten, men det gör ont och jag kan inte alls träna. Tråkigt! Idag besökte jag en naprapat och fick lite behandling, förhoppningsvis gör det att jag kan komma igång med träningen lite tidigare. Kanske kan det bli ett lättare pass på lördag,
______________________________________________________Kommentera inlägget

11 pass på 15 dagar
15 December 2007

December månad har börjat fantastiskt bra, i alla fall om man ser det från träningsperspektivet. Det har blivit 11 träningar på de 15 första dagarna och allt handlar om löpning. Har sprungit drygt 15 mil på dessa pass vilket innebär att snittpasset har varit 13,7 km långt.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Långpass - 26,6 km
15 December 2007

Idag blev det ett långpass, hela 26,6 km sprang jag på 2:09. Det ger ett snitt på 4:50 min/km. Trots det relativt höga tempot var min puls inte för hög, snittet stannade vid 149 (75% av maxpulsen) Det var kallt i Stockholm idag, cirka 4 minusgrader vid 10-tiden, så jag klädde mig varmet.

Turen gick från Birkastan, ut till Järva krog och sedan till Ursvik. Där körde jag ett varv på femman för att sedan springa hem via Brunnsviken och Universitetet. Ett sådant pass i veckan och Stockholm Marathon kommer att gå kanon!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Tufft pass
5 December 2007

Som jag skrev i förra inlägget sneglar på Szalkais 3-timmars marathonprogram och eftersom jag är en upptagen man i helgen körde jag söndagens pass redan idag. Vid en första anblick imorse var jag inte helt övertygad om att jag skulle fixa det. Jag skulle springa 15 km på 68 minuter, vilket innebär att varje kilometer skall springas på 4:32 minuter. Samtidigt får inte min snittpuls var över 80% av min maxpuls, jag måste alltså ligga under 160 i snittpuls.

Det skulle dock visa sig att jag klarade det. Med dunkade techno i hörlurarna sprang jag iväg strax efter åtta i kväll. Körde passet kring Norra Kyrkogråden och Hagaparken i norra Stockholm. Det var jobbigt och jag kände lite mjölksyra i benen efter passet. Totalt blev det 15,4 km på 1:09:45, vilket ger en kilometertid på 4:31. Min puls var precis på gränsen - 160 i snitt. Nu kommer jag att sova gott!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Idag börjar Szalkais program
3 December 2007

Idag börjar min träning mot Stockholm Marathon. Visst har jag tränat under en längre tid, men idag börjar Anders Szalkais träningsprogram som finns på marathon.se och som Team Stockholm Marathon följer. Jag kommer att följa programmet för att klara loppet på 3:30, men till att börja med kommer jag även att snegla mot 3-timmarsprogrammet. Tror inte alls att jag kommer springa Stockholm Marathon på tre timmar, men 3:30-programmet är lite för lätt i början.

Klicka här för att läsa mer om Anders Szalkais träningsprogram
______________________________________________________Kommentera inlägget

Summering av november
1 December 2007

Ytterligare en månad har gått och det är dags att summera. Under november har jag medvetet dragit ned på träningen, enligt experter är det bra med viloperioder då och då. För löpare, som jag numera vill kalla mig, är det vanligt at ta det lugnt i november för att sedan satsa mot ett nytt år. Det vara främst under den första delen jag tog det lugnt, sedan har jag ökat successivt.

Månaden började med en tävling. Sprang Tömilen som är 10 km, satsade på personligt rekord med nådde inte riktigt fram. Banan var för backig och hade för många skarpa kurvor, tiden blev 42:17. Tillbringade sedan 9 dagar på Gotland, hade tänkt springa flera distanspass under denna tid, men det blev fler intervallpass och mer fartlek.

Månadens bästa pass körde jag den sista söndagen i månaden. Då blev det ett distanspass på nästan 22 km. Det skall bli fler sådana pass i framtiden. Totalt blev det 12 löppass under månaden, åtta av dessa pass var längre än 10 km. Totalt sprang jag 145 km. Utöver löpning har det även blivit ett pass på gymmet och ett simpass.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Långpass - 21, 3 km
25 November 2007

Idag var det femte träningen med Team Sthlm Marathon (TSM), men då jag missar varannan gång blev det alltså tredje träningen för min del.Hade bestämt mig för att springa långt idag, så jag sprang till träningen, från Birkastan till Stadion. Sträckan är drygt 2½ km. Där blev det en kort paus eftersom tränaren skulle prata lite. Sedan blev det ca 1½ km gemensam uppvärmning runt stadion innan man delades in i sina grupper. Jag är med i 3:30-gänget och vi sprang knappt en mil idag. Det blev en tur över Gärdet och västra delen av Djurgården. Till att börja sprang vi i 5:00-tempo. När det var knappt tre kilometer kvar delades gruppen, jag följde med den snabbare delen och sista biten gick i drygt 4:30-tempo. Gillar TSM, bra initiativ av Hässelby och Spårvägen.

Eftersom jag hade bestämt mig att springa långt blev det inte närmaste vägen hem. Sprang några varv i Lill-Jansskogen och sedan hem till Birkastan.

Längd: 21,3
Tid: 1:49:03 (exkl tre pauser)
Tempo: 5:07
Puls: 146 (73% av max)

______________________________________________________Kommentera inlägget

Anmäld till Sthlm Marathon
14 November 2007

Nu är jag anmäld till Stockholm Marathon. Nästan 11000 löpare är anmälda till nästa års lopp och jag är en av dem. Kommer att springa för När IF och därmed även delta i det gotländska DM:et. Den 31 maj avgörs loppet!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Tömilen - 42:17
10 November 2007

Idag sprang jag Tömilen, en tävlig vid KTH och Lill-Jansskogen som är 10 km. Mitt resultat blev 42:17 och jag kom på 19:e plats av 165 löpare i den manliga motionsklassen. Jag hade hoppats på en bättre tid och ett personligt rekord på distansen, men jag insåg ganska tidigt i loppet att det skulle bli svårt. Banan betod av många jobbiga backar och skarpa kurvor. Jag hittade aldrig rytmen i löpningen, någon kilometer sprang jag på under fyra minuter medan en annan låg på över 4:30. Första fem passerades på 20:46 och sista delen gick något långsammare. Givetvis hade jag en rejäl spurt och sprang om två löpare.

>>Klicka här för mer information
______________________________________________________Kommentera inlägget

Anmäld till Tömilen
6 November 2007

Jag är nu anmäld till Tömilen, ett lopp som går av stapeln nu på lördag. Det är FK Studenterna som arrangerar loppet vid KTH och Lill-Jansskogen, som namnet avslöjar är loppet 10 km. Mitt mål är att springa loppet på under 41 minuter, det blev ju 41:36 på Midnattslopppet och sedan dess har träningen gått mycket bra.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Kommentar om oktober månad
31 Oktober 2007

Oktober månad är till enda och det är dags för bokslut och jag kan konstatera att det varit en mycket bra träningsmånad. Aldrig någonsin har jag sprungit så mycket som denna månad, totalt har det blivit 188 km. Bästa (och längsta) passet sprang jag den 20:e, det var en fantastik höstdag med sol. Var ute i 2½ timme och sprang 28 km. Under oktober blev det 19 träningspass – två pass på gymmet, två sim pass och resten löpning. Totalt tränade jag i drygt 19 timmar. Bra jobbat! Under oktober har jag även genomfört första träningen med Team Stockholm Marathon, nu återstår det 31 pass innan det är dags för Stockholm Marathon. Första passet var kort, men med tiden skall vi springa längre. Planen är nu att ta det lugnt i början av november, experterna säger att det är bra med ett kortare träningsuppehåll under hösten. Det är bra både för kroppen och motivationen.

Uppdaterad statistik: http://www.grindange.com/2007-train.shtml
______________________________________________________Kommentera inlägget

Stockholm Marathon Team
27 Oktober 2007

Imorgon genomförs första träningen med Stockholm Marathon Team. Totalt kommer gruppen att träna 32 gånger fram till loppet i slutet av maj. Träningarna kommer att utgå från Stockholm Stadion och jag är en av 332 löpare som är med i denna aktivitet. Jag är anmäld till gruppen som siktar på 3:30!
______________________________________________________Kommentera inlägget