Rekordvecka

Fru och barn tillbringar en del av semestern i Bengtsfors med släkten, jag är kvar i stan och jobbar. Och tränar! Bästa veckan någonsin blev det faktiskt. Började med en vilodag på måndag, men sedan har jag kört sex pass på sex dagar. Totalt 91,2 km. 200m längre är veckorekordet från i mars. Tyvärr blev det bara distanspass, måste köra lite mer tröskelpass och intervaller framöver.

Tisdagens pass blev längst, då avverkade jag en halvmara på 1:46. Samtidigt som jag sprang vann Sverige åttondelsfinalen i VM mot Schweiz. Underbart att lyssna på radio och springa.

Planen framöver är att springa 800m på bana i Visby om drygt en vecka, sedan följa upp med Jungfruloppet dagen efter. Det blir fjärde gången jag springer, senast var 2014. Då blev tiden 54.33, undrar om jag kan springa snabbare i år.  Om två veckor blir det ytterligare ett 800m-lopp, denna gång i Leksand, samtidigt som barnen tävlar. Även anmäld till Lidingöloppet, som är årets mål. Planen är att fixa 2:15. Efter det väntar Hässelbyloppet.

Ursvik Xtreme

Årets stora mål är Lidingöloppet, skall göra ett försök att fixa silvertiden igen, dvs 2:15. 2013 sprang jag på 2:12, kan jag göra om det fem år senare.

För att få bra backträning skall jag försöka spring Ursvik Xtreme flera gånger under detta år. Det är en löparserie med flera deltävlingar. Sträckan är 15 km och det är kuperat, riktigt jobbigt. Förra tisdagen sprang jag första deltävlingen på 1:15:45, det var blött och svårsprunget. Skall nog kunna sänka den tiden med flera minuter senare i sommar. 2009 sprang jag på 1.11.

Inomhusträning

Fint att bo nära en inomhushall! Favoritpassen är en stege jag kör tre gånger – 800m + 600m + 400m + 200m. 3 minuters setvila och 1 minut mellan varje intervall. Farten på 800-ingen är 3:45-tempo, sedan snabbare och snabbare. Hoppas dessa pass skall ge resultat!

Stadtlauf Nürnberg

Fick ledigt en vecka då jag just bytt jobb. Letade i kalendern efter lopp i Europa som skulle passa, insåg snabbt att det var helgdag i Tyskland den 3 oktober, så det fick bli en resa dit. Till slut föll valet på Nürnberg, där de erbjöd en halvmara. Loppet hette  Stadtlauf Nürnberg .

Det blev flyg till München och direkt tåg till Nürnberg  dagen innan loppet. Hann även med att jogga delar av banan innan det blev mörkt och dags för att sova. Det var en tvåvarvs-bana runt en sjö, en flak bana. Två broar skulle passeras två gånger, så där blev det några höjdskillnader.  Vissa partier gick även på gatsten, vilket inte är optimalt. Sammanfattningsvis, en snabb lätt bana.

Starten gick 13:30 och närmare 2000 var anmälda till halvmaran. Start utanför Operan, en ganska smal startfålla, så jag såg till att vara långt fram. Planen var att fixa sub90, dvs springa snabbare än 1:30. Planen var också att inte rusa i början, utan hålla mitt tempo. Det regnade lätt när vi sprang iväg, men inget som störde.

Några killar rusade på bra, men jag höll mig till planen, jag sprang i mitt tempo. Det kändes bra på första varvet, kände mig stark och ökade då jag gick in på andra varvet. Sprang om ganska många löpare, fram för allt från 15 km och in till mål där jag hade riktigt bra fart. Ganska snabbt insåg jag att sub90 var görbart, så nu handlade det om att fixa en bra tid. Att slå mitt PB på 1:24:24 var inte aktuellt, så bra är jag inte just nu. Sprang i mål på 1:27:50!

Det var min 15:e halvmara och min femte bästa tid och åttonde gången jag gick under 1:30. Fick placering 60 totalt, en tjej var före mig i mål så det blev alltså placering 59 bland männen. Totalt sprang cirka 1600 löpare i mål. I H45 blev det plats 10. Det får jag vara nöjd med! Firade med tysk öl och ”Zwei fränkishe Bratwurste vom Stohschwein auf Sauerkraut und Kartoffelstamp” senare på kvällen.

5 km-splittar samt sista 1,1 km:
20:54 – 21:38 – 20:33 – 19:59 – 4:19