2011

Hade höga planer för 2011 och trodde verkligen att jag skulle leverera detta år, men så blev det inte… Tränade på bra under vintern, till exempel blev det 26 pass i januari och jag snittade 195 km löpning i månaden fram till maj. Men det gäller inte bara att träna, man måste även träna rätt. Årets fyra första löpartävlingar blev riktiga floppar, fick bryta Kungsholmen Runt och jag gick ut alldeles för hårt i Stockholm Marathon. Under sommaren tog jag det lite lugnare, försökte hitta inspirationen och i augusti drog jag igång en seriös satsning mot Lidingöloppet. Gick ned några kilo i vikt och prioriterade långpass. Det gav resultat och Lidingöloppet var jag mycket nöjd med, gick ut lugnt och ökade. Tog placeringar och sprang i mål på 2:24:37. I november och december prioriterade jag arbetet och familjen, träningen fick stå tillbaka. Totalt blev det 161 pass under 2011, 3,1 pass/vecka. på 139 löppass sprang jag 1921 km, näst bästa året någonsin (2008 sprang jag 2099 km).

Mål & Utfall

Stockholm Marathon på 3 timmar
2009 sprang jag på 3:38 och förra året blev tiden 3:16, nu vill jag förbättra mig ännu mer och siktar 3:00. Jag är medveten om att det är optimistiskt och inte helt lätt att klara, men jag spänner bågen och satsar. Hoppas att vädret blir bra den 28 maj och vårträningen rullar på bra.

Inte en chans… Gick ut för hårt – 3:47:33

Fyra tretimmarspass
Innan Stockholm marathon skall jag genomföra fyrapass som är längre än tre timma. Det är viktigt med långpass för att fixa maran, kopierar detta mål från tidigare år.


Det blev bara två pass
Tre långpass i månaden
För att orka ett marathon är det viktigt att vänja kroppen med långa pass. Målet är att genomföra tre långpass i månaden innan Stockholm Marathon som är längre än två timmar.

Fixade det nästan ..
PB på halvmara eller milen
Det är kul att slå personliga mål, under året skall jag knäcka mitt personliga rekord på milen eller en halvmara. Vid årets början lyder rekorden på 39:40 och 1:26:14.

Nej…
Gå ned i vikt
För att göra ett bra resultat på Stockholm Marathon och andra löpartävlingar måste jag bli lite lättare. Målet är att väga 76 kilo en vecka innan Stockholm Marathon, då måste jag tappa cirka ett kilo i månaden under vintern och våren. Eftersom jag gillar kakor och choklad kommer nog detta bli det svåraste målet att uppnå.

Gillar kakor och godis för mycket, gjorde ett försök mem motivationen fanns inte riktigt där. Matchvikten ligger kvar kring 80 kg.
Följa FIRST:s program till 50%
FIRST är en förkortning av ”Furman Institute of Running & Scientific Training” och de har gjort ett antal träningsprogram. FIRST förespråkar att man skall springa snabbt på träningarna, något som även jag tror på. Målet är att följa FIRST:s marathonprogram till 50% inför Stockholm Marathon, programmet börjar 16 veckor innan loppet.

Följde många pass enligt FIRST, men det blev inte så många som jag planerat!
Springa två Ursvik XTreme Running
Ursvik Xtreme Runnig är en tävlingsserie som pågår under året. Loppet är 15 km i mycket kuperad terräng i Ursvik. Målet är att springa två lopp för att få en bra träning till Lidingöloppet.

Blev inte riktigt så…
Lidingloppet på medaljtid
Springer man Lidingöloppet snabbare än 2:15 får man en medalj. Det är inte helt lätt att fixa den tiden, men jag siktar på det. Ett tufft mål, men det känns löjligt att satsa på 2:20. Har bara sprungit Lidingöloppet en gång, det var 2007 då jag körde En Svensk Klassiker.

Är trots allt nöjd med 2:24:37
Minst tre pass i veckan
En favorit i repris. Jag skall i genomsnitt minst genomföra tre träningspass i veckan.
Vara en bra pappa och make
Samma mål som tidigare år. Träning, löpning och tävlingar är inte allt här i livet. Tycker det är viktigt att hitta balans i livet och ibland kanske det är viktigare att ta hand om sin familj än att springa 10 km.

Yepp!

Statistik

Antal träningar: 161
Antal träningar per vecka: 3,1
Antal löpta kilometer: 1921

2011-1

2011-2 2011-3