Träningsdagbok 2006

Söndag 31/12 2006
Summering av året… 2006 var året då jag verkligen började gilla att springa. Visst har jag tagit DM-guld och deltagit i SM som junior, men jag har aldrig riktigt uppskattat att ta på mig träningskläderna och springa en mil. Men nu gör jag det!!! Jag väljer hellre löpspåret framför TV:n och det är så kul att upptäcka att träningen ger resultat.

Löpning: 90 mil / 100 pass
Skidor: 30 mil / 15 pass
Gym: 25 pass
Övrigt: 6 pass

Det blev bara tre tävlingar, två halvmaror och vasaloppet. Tanken var att jag skulle tävla mer, men jag blev sjuk i september oktober. Nästa år blir det fler tävlingar. Att jag sedan gick ned 12 kg under året gjorde saken inte sämre. Ser framemot 2007!

Torsdag 21/12 2006
Nu är jag även anmäld till Vansbrosimningen och Lindingöloppet. De höjer anmälningsavgiften efter nyår, så det var bara att slå till. Vansbro kostade 550 SEK och Lindingö kostade 425 SEK. Nu återstår endast anmälan till Vätternrundan, till Vasaloppet anmälde jag mig redan i april.

Lördag 9/12 2006
Har nu satt upp mina mål för 2007. Här kommer de…

Klara en Svensk Klassiker 
Huvudmålet för året. Känner minst oro för Lidingöloppet och Vasaloppet, medan jag är mer orolig för de andra två tävlingarna. Vasaloppet har jag tidigare åkt och det känns som om endast uselt väder och sjukdom kan stoppa mig, även Lidingöloppet bör jag fixa. Min simkapacitet är dock inte så bra, måste börja träna så jag fixar de tre km i Vansbro. Har heller aldrig cyklat 30 mil, det kan bli tufft! Har inga mål för respektive tävling, det viktigaste är att jag genomför dem.

21½ min – 5 km löpning 
Vet inte hur många 5 km-lopp det blir, kanske bara Bellmanstafetten. Detta är kanske det tuffaste målet, men jag skall satsa på många långa intervallpass.

45 min – 10 km löpning 
Funderade på att sänka tiden ytterligare, men jag är nöjd med 45 minuter. Har inte sprungit denna sträcka på länge, men Midnattsloppet verkar ju kul.

1,38 – Halvmarathon 
Fixar jag denna tid skulle det innebära personligt rekord med fyra minuter. Om träningen går bra och jag är frisk fixar jag denna tid.

Träna minst tre gånger i veckan (i snitt) 
Låter kanske som ett lätt mål, men om man blir sjuk eller skadad är det lätt att träningstid försvinner. För 2006 ligger jag nu på ett snitt på 2,7 träningar i veckan. Vissa veckor har jag tränat 5-6 gånger i veckan, men på grund av virusinfektion i september blev det inga träningar på drugt fem veckor. Under våren hade jag problem med mina knä, vilket medförde att jag fick strycka några pass.

Vara en bra pappa och make 
Träning, löpning och tävlingar är inte allt här i livet. Tycker det är viktigt att hitta balans i livet och ibland kanske det är viktigare att ta hand om sin dotter än att springa 10 km.

Ha kul! 
Mycket viktigt, om det inte är kul så kan man ju göra något annat…

Fredag 8/12 2006
När man är pappaledig, men om man är effektiv och stiger upp tidigt så hinner man med mycket. Det blev ett långpass på ungefär 15 km runt Brunnsviken. Sprang iväg vid 8-tiden på morgonen, då lilla dottern ännu låg och sov. Underlaget var inte så bra på en del ställen, det var geggigt och vått. Skorna blev rejält blöta. Tanken med ett långpass är ju inte att springa snabbt, jag höll en fart på 5:38 min/km i snitt. När jag skall springa halvmara nästa år skall jag springa en hel minut snabbare på varje kilometer. Undrar om jag fixar det?

Söndag 26/11 2006

Svårt att få tid att träna som nybliven pappa. Man är trött efter nätter då man blir väkt flera gånger och när man inte jobbar skall man ju ta hand om dotter och fru. Det har iallafall blivit tre pass den sista veckan och jag tycker att jag har haft bra kvalité. Första intervallpasset sedan i augustis kördes i fredags. Det blev 6 x 1 km med 2 min paus vid Karlberg. Snittade varje km på 4:20, vilket är mycket sämre än i somras. Då sprang jag under 4 min/km, tror dock att jag kan komma ned dit snart igen. 11 km runt Kungsholmen idag kändes väldigt bra, snittpulsen låg på 153.

Fredag 10/11 2006
Tidningen Runners World kom med posten idag, på första sidan stod det ”Sänk farten och bli snabbare”. Jag tog fasta på det idag då jag tränade. Det blev ett långsamt pass på 13 km i Lilljans-skogen och Hagaparken. Var ute i ungefär 80 minuter och hade en snittfart på 5,52 min/km. Överraskades av att Lilljans-skogen var så stor, det visste jag inte. Det ser ut att bli en bra vecka. Har redan gjort två löppass och varit på gymmet en gång. Mitt mål är ju att träna fyra gånger i veckan och planen är att springa ett pass även på söndag.

Söndag 5/11 2006

Har sprungit de tre senaste dagarna, det är bra. Framför allt är jag nöjd med passet i fredags. Jag var trött och det var dåligt väder – snöblandat regn. Trots det tog jag mig ut och sprang nio km. Idag lade jag in intervaller i mitt pass, sprang dels i ett 5,30-tempo för att sedan köra nästa kilometer i 4,50-tempo. Totalt blev det 8½ km med lite uppvärmning. Det kändes verkligen bra, tror att formen är tillbaka. Snön som kom i veckan är borta och det var perfekt löpväder idag. Sprang som så många gånger förbi Karlbergs Slott, över till Kungsholmen och längs med norra stranden till Stadshuset och tillbaka samma väg. Min favoritrunda!

Tisdag 31/10 2006

Jag blev pappa – Annie föddes 13,27 på Danderyds Sjukhus!

Söndag 22/10 2006
Denna helg blev det två löppass, först 9 km i lördags och sedan 6 km idag. Kroppen är inte i samma fina form som i somras, känner att det inte är lika lätt att springa fort. Det viktiga just nu är dock inte att springa fort, utan att springa. Simkursen jag anmälde mig till gick inte så bra, pga sjukdom blev det bara tre träningar och nu är kursen slut. Kan inte påstå att jag lärt mig crawla. Det får nog bli bröstsim i Vansbro.

Tisdag 10/10 2006
Sprang idag mitt första löppass på sju veckor. Det gick inte snabbt, men det kändes verkligen gott att återigen vara med i matchen!! Borde kanske vila någon dag till, men jag var så sugen. Mår mycket bättre nu, jämfört med tre veckor sedan. Läkarna vet fortfarande inte vad som var/är fel, men de gissar på ett elakartat virus. Min sänka är på väg ned, förra veckan var den drygt 40 och jag misstänker (hoppas?) att den är lägre idag. Skall ta nya prov i början av nästa vecka. Det blev drygt 4 km runt Karlberg i Sthlm, höll ett mycket lågt tempo. Får väl vila någon dag nu, innan jag ger mig ut igen!!

Söndag 8/10 2006
Vet inte om jag skall klassa mig som frisk eller inte, men jag mår iallafall bättre. Mycket bättre. Mina värden är ännu inte riktigt som de ska, men jag känner mig bättre. Till och med så bra, så att jag var på simkurs i fredags. Skall ju lära mig att crawla. Tyvärr har jag missat ett par gånger, men det gick ganska bra. Det kluriga är nog att kordinera allt sammans – armtag, fotsparkar och sedan andning då och då. Tanken är att jag skall kunna crawla till Vansbrosimingen. Vi får väl se hur det går.

Idag var jag även på gymmet, första gången på två månader. Det var ett riktigt lungt pass på 45 minuter. Lätta vikter, många pauser och stretching. Kändes bra! Om det känns bra blir det ett löppass på tisdag eller onsdag.

Lördag 30/9 2006
Var hos en läkare i går. Fortfarande är min sänka lite för hög, så hon rekommenderade mig att vänta med att träna. Jag skall ta det lungt ännu en tid…

Söndag 24/9 2006
Börjar må bättre. Får väl ännu ta det lugnt en tid innan jag börjar springa, simma och bygga muskler på gymmet. Ser verkligen framemot att få träna. Det var inte alls kul att se jobbkollegorna springa Bellmanstaffetten häromdagen, medan jag fick stå bredvid och titta på. Snart skall jag få börja träna!

Måndag 18/9 2006
Mår fortfarande dåligt. Hög sänka, förhöjd puls, huvudvärk, lätt feber, muskelvärk, trötthet och dålig aptit. Läkarna tror att det är ett virus, men kan inte hitta direkt vad som är fel. Imorgon skall jag träffa en specialist och jag hoppas verkligen att han (eller hon) har något bra att säga.

Inte tränat de sista fyra veckorna…

Söndag 3/9 2006
Enligt en läkare har jag någon form av infektion i kroppen, det är därför jag känner mig lite trött och hängig. Har inte tränat någon gång sedan 1½ vecka tillbaka, och innan dess var det sporadiskt i några veckor på knäproblem. Funderar nu på hur mycket jag tappar, hur mycket långsammare jag blir för varje vecka som går.

Har idag anmält mig till en crawl-kurs, vi får se om det är lätt att lära eller ej. Första träningen är på fredagskväll.

Onsdag 30/8 2006
Inte tränat något den sista veckan. Känner mig slö, hängig, har huvudvärk och lite febrig. Funderar att besöka en läkare. Kommer inte springa St Eriksloppet om några dagar. Tråkigt!

Var i Motala i helgen och körde på delar av Vätternrundan. Inser att 30 mil är en väldigt lång sträcka!! Det blir jobbigt!

Lördag 26/8 2006
Dåligt med träning efter loppet förra helgen. Har varit stel och haft värk i kroppen den sista veckan… Försökte mig på ett pass i onsdags, men det gick långsamt och var tungt. Kanske tog jag ut mig allt för mycket i Halmstad? Anmäld till St Eriksloppet nästa helg, vi får se om jag springer.

Inser att augusti blir en dålig träningmånad!

Söndag 20/8 2006
Gårdagens halvmara gick alldeles utmärkt. Klarade mitt uppsatta mål, sprang de dryga 21 kilometrarna på 1.42.17. Det blir en snitttid på 4,51/km. Har haft problem med högerknäet i två veckor, men det var ok under loppet. Som vanligt gick jag ut lite för hårt, men denna gång höll jag ända in i mål. Fösta kilometrarna låg på 4.30-4.45-tempo, sedan lugnade jag ner mig och höll ett tempo kring 5.00-tempo.

Vid starten duggregnande det och regnet ökade under loppet. Kanske är det bättre med regn än strålande solsken då man skall springa en halvmara? Banan gick längs med vattnet från Halmstad Centrum mot Tylösand och sedan tillbaka. Jag är mycket nöjd med min prestation. Sänkte mitt personliga rekord med 12 minuter och med tanke på knäproblemen var förberedelserna inte de bästa.

Detaljer över loppet:
http://trail.motionbased.com/trail/episode/view.mb?episodePk.pkValue=1269497

Fredag 11/8 2006
Trots semester och ledighet blir det inte mycket träning. Högerknäet är fortfarande inte bra, misstänker att det är en broskbit som inte sitter där den skall eller kanske en inflammation av något slag. Det ”klickar” om knäet och ibland ”fastnar” det när jag skall ställa mig upp. Otroligt frustrerande att inte kunna träna, känner mig väldigt motiverad och vill verkligen träna. Har gjort några försök under veckan, totalt har det blivit drygt en mil. Inser dock att det är vila jag behöver, så jag skall vara passiv några dagar framöver. Nästa lördag hade jag tänkt att springa en halvmara i Halmstad, just nu känns det som jag inte kommer att göra det…

Fredag 4/8 2006
Efter ett intervall-pass igår har jag ont i höger knä. Inte alls roligt, hoppas att det inte är något allvarligt. Opererade knär i oktober förra året och jag vill inte göra det igen. Hade hoppas på många tränings-mil under semestern. Intervall-passet var iallafall lyckat, rent tidsmässigt. Sprang 6 x 1000 m på Karlbergs kuperade spår, med 2 minuter pauser. Snittade 3,59 på varje kilometer. När jag körde samma pass i maj var tiden knappt 5 minuter och den 1 juli sprang jag på 4,15. Slutsats: Träning ger färdighet!!

Denna sida kommer inte uppdateras så mycket den närmaste tiden, eftersom jag skall ut på en rundresa i Sverige.

Tisdag 1/8 2006
Träningen under juli har varit mycket bra, det blev hela 20 pass. Jag har aldrig sprungit så långt någon månad tidgare, det blev drygt 18 mil. Även nöjd med att jag börjat simma. Trodde inte jag skulle klara många meter, men kunde ju faktiskt simma 700 meter utan problem. I september skall jag börja en simkurs, skall lära mig crawla.

I augusti har jag semester och förhoppningsvis skall jag ah tid att träna. Den 19/8 skall jag spriga en halvmara i Halmstad. Satsar på att krossa mitt PB och siktar på en tid under 1,44

Lördag 29/7 2006
Det blev ett löppass på 17½ km idag. Känner mig väldigt nöjd!
http://trail.motionbased.com/trail/episode/view.mb?episodePk.pkValue=1120502