Träningsdagbok 2007

Mål för 2008
29 December 2007

Har nu tecknat ned mina mål för 2008. Det är något som jag funderat ganska mycket på då jag varit ute och sprungit. Under 2007 hade jag elva mål, under 2008 blir det bara åtta mål. Det är dels tidsmål som jag skall prestera i tävlingar, men även träningsmål. Huvudmålet under 2008 blir Stockholm Marathon och jag har funderat ganska mycket på vilket resultat jag vill uppnå. Just nu springer jag delvis efter ett schema för tre timmar, men jag tror inte alls jag kommer att nå dit. Ett rimligt mål är att försöka springa på Sub5 (dvs 5 minunter/km), vilket innebär en sluttid på ungefär 3:30, sedan kommer jag säkert krokna på slutet och behöver där några extra minuter. Så målet blir helt enkelt 3:45!!

Läs mer om mina mål på: http://www.grindange.com/2008-goal.shtml 

Ryggen är bättre
22 December 2007

Gjorde idag mitt först pass på fyra dagar, jag fick ju problem med ryggen i tisdags. I tordags var jag hos en naprapat och igår eftermiddag kände jag att värken släppte. Idag är ryggen ännu inte helt perfekt, men jag sprang ganska sakta och inte långt. Det blev fem kilometer på knappa 27 minuter i mörkret på Gotland.

Ryggskott
20 December 2007

I förra inlägget skrev jag att december börjat fantastiskt bra, men fortsättning har inte varit så bra. I tisdags när jag skulle plocka fram leksaker till min dotter klickade det till i ryggen och jag fick ryggskott. Har tidigare haft problem med ryggen, tror jag har haft ryggskott tre gånger tidigare de senaste åtta åren. Denna gång är det inte av värsta sorten, men det gör ont och jag kan inte alls träna. Tråkigt! Idag besökte jag en naprapat och fick lite behandling, förhoppningsvis gör det att jag kan komma igång med träningen lite tidigare. Kanske kan det bli ett lättare pass på lördag,

11 pass på 15 dagar
15 December 2007

December månad har börjat fantastiskt bra, i alla fall om man ser det från träningsperspektivet. Det har blivit 11 träningar på de 15 första dagarna och allt handlar om löpning. Har sprungit drygt 15 mil på dessa pass vilket innebär att snittpasset har varit 13,7 km långt.

Långpass – 26,6 km
15 December 2007

Idag blev det ett långpass, hela 26,6 km sprang jag på 2:09. Det ger ett snitt på 4:50 min/km. Trots det relativt höga tempot var min puls inte för hög, snittet stannade vid 149 (75% av maxpulsen) Det var kallt i Stockholm idag, cirka 4 minusgrader vid 10-tiden, så jag klädde mig varmet.

Turen gick från Birkastan, ut till Järva krog och sedan till Ursvik. Där körde jag ett varv på femman för att sedan springa hem via Brunnsviken och Universitetet. Ett sådant pass i veckan och Stockholm Marathon kommer att gå kanon!

Tufft pass
5 December 2007

Som jag skrev i förra inlägget sneglar på Szalkais 3-timmars marathonprogram och eftersom jag är en upptagen man i helgen körde jag söndagens pass redan idag. Vid en första anblick imorse var jag inte helt övertygad om att jag skulle fixa det. Jag skulle springa 15 km på 68 minuter, vilket innebär att varje kilometer skall springas på 4:32 minuter. Samtidigt får inte min snittpuls var över 80% av min maxpuls, jag måste alltså ligga under 160 i snittpuls.

Det skulle dock visa sig att jag klarade det. Med dunkade techno i hörlurarna sprang jag iväg strax efter åtta i kväll. Körde passet kring Norra Kyrkogråden och Hagaparken i norra Stockholm. Det var jobbigt och jag kände lite mjölksyra i benen efter passet. Totalt blev det 15,4 km på 1:09:45, vilket ger en kilometertid på 4:31. Min puls var precis på gränsen – 160 i snitt. Nu kommer jag att sova gott!

Idag börjar Szalkais program
3 December 2007

Idag börjar min träning mot Stockholm Marathon. Visst har jag tränat under en längre tid, men idag börjar Anders Szalkais träningsprogram som finns på marathon.se och som Team Stockholm Marathon följer. Jag kommer att följa programmet för att klara loppet på 3:30, men till att börja med kommer jag även att snegla mot 3-timmarsprogrammet. Tror inte alls att jag kommer springa Stockholm Marathon på tre timmar, men 3:30-programmet är lite för lätt i början.

Klicka här för att läsa mer om Anders Szalkais träningsprogram 

Summering av november
1 December 2007

Ytterligare en månad har gått och det är dags att summera. Under november har jag medvetet dragit ned på träningen, enligt experter är det bra med viloperioder då och då. För löpare, som jag numera vill kalla mig, är det vanligt at ta det lugnt i november för att sedan satsa mot ett nytt år. Det vara främst under den första delen jag tog det lugnt, sedan har jag ökat successivt.

Månaden började med en tävling. Sprang Tömilen som är 10 km, satsade på personligt rekord med nådde inte riktigt fram. Banan var för backig och hade för många skarpa kurvor, tiden blev 42:17. Tillbringade sedan 9 dagar på Gotland, hade tänkt springa flera distanspass under denna tid, men det blev fler intervallpass och mer fartlek.

Månadens bästa pass körde jag den sista söndagen i månaden. Då blev det ett distanspass på nästan 22 km. Det skall bli fler sådana pass i framtiden. Totalt blev det 12 löppass under månaden, åtta av dessa pass var längre än 10 km. Totalt sprang jag 145 km. Utöver löpning har det även blivit ett pass på gymmet och ett simpass.

Långpass – 21, 3 km
25 November 2007

Idag var det femte träningen med Team Sthlm Marathon (TSM), men då jag missar varannan gång blev det alltså tredje träningen för min del.Hade bestämt mig för att springa långt idag, så jag sprang till träningen, från Birkastan till Stadion. Sträckan är drygt 2½ km. Där blev det en kort paus eftersom tränaren skulle prata lite. Sedan blev det ca 1½ km gemensam uppvärmning runt stadion innan man delades in i sina grupper. Jag är med i 3:30-gänget och vi sprang knappt en mil idag. Det blev en tur över Gärdet och västra delen av Djurgården. Till att börja sprang vi i 5:00-tempo. När det var knappt tre kilometer kvar delades gruppen, jag följde med den snabbare delen och sista biten gick i drygt 4:30-tempo. Gillar TSM, bra initiativ av Hässelby och Spårvägen.

Eftersom jag hade bestämt mig att springa långt blev det inte närmaste vägen hem. Sprang några varv i Lill-Jansskogen och sedan hem till Birkastan.

Längd: 21,3
Tid: 1:49:03 (exkl tre pauser)
Tempo: 5:07
Puls: 146 (73% av max)

Anmäld till Sthlm Marathon
14 November 2007

Nu är jag anmäld till Stockholm Marathon. Nästan 11000 löpare är anmälda till nästa års lopp och jag är en av dem. Kommer att springa för När IF och därmed även delta i det gotländska DM:et. Den 31 maj avgörs loppet!

Tömilen – 42:17
10 November 2007

Idag sprang jag Tömilen, en tävlig vid KTH och Lill-Jansskogen som är 10 km. Mitt resultat blev 42:17 och jag kom på 19:e plats av 165 löpare i den manliga motionsklassen. Jag hade hoppats på en bättre tid och ett personligt rekord på distansen, men jag insåg ganska tidigt i loppet att det skulle bli svårt. Banan betod av många jobbiga backar och skarpa kurvor. Jag hittade aldrig rytmen i löpningen, någon kilometer sprang jag på under fyra minuter medan en annan låg på över 4:30. Första fem passerades på 20:46 och sista delen gick något långsammare. Givetvis hade jag en rejäl spurt och sprang om två löpare.

Anmäld till Tömilen
6 November 2007

Jag är nu anmäld till Tömilen, ett lopp som går av stapeln nu på lördag. Det är FK Studenterna som arrangerar loppet vid KTH och Lill-Jansskogen, som namnet avslöjar är loppet 10 km. Mitt mål är att springa loppet på under 41 minuter, det blev ju 41:36 på Midnattslopppet och sedan dess har träningen gått mycket bra.

Kommentar om oktober månad
31 Oktober 2007

Oktober månad är till enda och det är dags för bokslut och jag kan konstatera att det varit en mycket bra träningsmånad. Aldrig någonsin har jag sprungit så mycket som denna månad, totalt har det blivit 188 km. Bästa (och längsta) passet sprang jag den 20:e, det var en fantastik höstdag med sol. Var ute i 2½ timme och sprang 28 km. Under oktober blev det 19 träningspass – två pass på gymmet, två sim pass och resten löpning. Totalt tränade jag i drygt 19 timmar. Bra jobbat! Under oktober har jag även genomfört första träningen med Team Stockholm Marathon, nu återstår det 31 pass innan det är dags för Stockholm Marathon. Första passet var kort, men med tiden skall vi springa längre. Planen är nu att ta det lugnt i början av november, experterna säger att det är bra med ett kortare träningsuppehåll under hösten. Det är bra både för kroppen och motivationen.

Uppdaterad statistik: http://www.grindange.com/2007-train.shtml 

Stockholm Marathon Team
27 Oktober 2007

Imorgon genomförs första träningen med Stockholm Marathon Team. Totalt kommer gruppen att träna 32 gånger fram till loppet i slutet av maj. Träningarna kommer att utgå från Stockholm Stadion och jag är en av 332 löpare som är med i denna aktivitet. Jag är anmäld till gruppen som siktar på 3:30!

Kommentar om Lidingöloppet
2 Oktober2007
I knappt ett år har jag haft siktet inställt på En Svensk Klassiker och nu har jag klarat det. Hurra!! Skön känsla! Jag har uppnått mitt mål!Lidingöloppet var en våt historia. Det regnade mer eller mindre under hela dagen, precis när jag startade regnade det som mest. Spåren blev givetvis leriga och jag blev ännu blötare. Jag hade satt upp ett mål att klara loppet mellan 2:30 och 2:45. Tanken var att springa varje kilometer på fem minuter, sedan var jag medveten om att jag nog inte skulle kunna fixa detta tempo under hela loppet. Min plan höll ganska bra. Den första och andra milen sprang jag på 50:30 minuter, den sista milen gick det lite långsammare. Många hade pratat om backarna, men jag klarade av dem ganska bra. Jag sprang hela tiden, även uppför den kända Abborrbacken. Där sprang jag om många!Hade inte kraften i benen den sista tredjedelen av loppet, tappade lite. Sista milen gick på drygt 54 minuter. Så när jag sprang i mål stod klockan på 2:35:43 vilket innebar att jag kom 1645:e plats av ungefär 8500 män som sprang i mål. Det är väl godkänt!
Jag har klarat EN SVENSK KLASSIKER!!!
29 September2007
Sprang idag Lidingöloppet på 2:35:43. Mycket nöjd! Siktade på en tid mellan 2:30 och 2:45. Mest nöjd är jag med att ha fixat En Svensk Klassiker! Hurra!Även nöjd med att jag sprang i alla backar… Även den berömda Abborrbacken.Utförligare rapport kommer inom kort…
Nytt startnummer
28 September2007
Jag har blivit omseedad från grupp fyra till tre och därför fått ett nytt startnummer. Mitt startnummer är 31168. Vill någon följa mig via loppets SMS-tjänst skall man sända ett SMS till 72456 med texten LL 31168. Det kostar 25 SEK och då frå du ett SMS varjde gång jag passerar en femkilometerskontroll.Lite nervös idag. Alla pratar om branta backar. Jag hoppas verkligen att mitt högra knä kommer att klara påfrestningarna. I morgon gäller det!!!
Två dagar kvar!
27 September2007
Mindre än två dygn kvar till Lidingöloppet. Börjar bli lite nervös inför loppet. Har den sista tiden läst och hört alldeles för många historier om abborrebacken och hur folk sprungit in i väggen…Jag är seedad till stargrupp fyra, men jag tror att jag är för bra för den. Det kändes bra att skriva, jag skriver det igen. Jag tror att jag är för bra för startgrupp fyra! Hoppas att jag kan få flytta upp till grupp två eller tre. Jag skall hämta min nummerlapp imorgon och hoppas då att kan övertyga dem. Jag har ju faktiskt sprungit en halvmara på 1:35 och milen på 41½. Målsättningen med Lidingöloppet är givetvis att ta sig i mål, jag skall ju fixa En Svensk Klassiker. Tidsmässigt hoppas jag att jag kan springa in mellan 2:30 och 2:45. Om jag inte fixar det kan jag ju skylla på för mycket folk och mitt krånglande knä. Kommer säkert på fler ursäkter om det behövs.Vad jag förstår kan man inte följa mig under loppet via internet. För tillfället finns det ingen information om det på deras webbsida. Är man beredd att betala 25 SEK kan man få ett SMS varje gång jag passerar en kontroll och går i mål, vad jag förstår finns det sex kontroller. Sänd ett SMS till 72456 med texten LL 40027. Läs mer på www.lidingoloppet.se
Studiebesök på Lidingö
23 September2007
Sex dagar kvar till Lidingöloppet. Igår tog jag med hela familjen ut till Lidingö, närmare bestämt till Grönsta. Medan mor och dotter tog en promenad sprang jag de sista 10 km av Lidingöloppsbanan. Det är väl bra att vara förbered på vad som väntar, alla har pratat om hur kuperat det är. Långa sega backar, både uppför och nedför. Eftersom jag hade ganska höga förväntningar tyckte jag att det inte var så farligt. Trodde det skulle vara värre.Visst kommer det att kännas i benen och hjärtat kommer att slå rejält när man efter 25 kilometers löpning kommer till den omtalade Abborrebacken. Men jag kommer att klara det, frågan är bara hur snabbt det kommer att gå. Skall försöka att springa in på en tid mellan 2:30 – 2:45, det innebär att jag skall springa varje kilometer på drygt fem minuter.Totalt blev det 12 km igår. Problemet i mitt högra knä som irriterat mig den sista veckan kändes bättre. Nu är planen att ta det ganska lugnt närmaste veckan, det blir nog ett löppass, ett besök på gymmet och ett besök på badhuset. Enligt experterna skall man springa mer inför ett lopp, men jag vill inte anstränga mitt högra knä. Om en vecka kan jag förhoppningsvis titulera mig En Svensk Klassiker!!
Jag har sprungit 100 mil
20 September2007
Dags för en uppdatering, det är ju bara åtta dagar kvar till sista delen i min klassiker-satsning. Känner mig lugn, jag kommer att fixa detta. Det enda som kan stoppa mig är ett benbrott eller en rejäl magsjuka, men det skall väl förhoppningsvis inte inträffa. Det som oroar mig lite just nu är mitt högra knä, har lite ont i det just nu. Sprang tre hårda pass på tre dagar förra veckan och det gillade inte riktigt mitt knä. Har därför tagit det lugnt i de senaste dagarna. Ett gympass i helgen och en kort springtur i måndags med lugnt tempo.Planen är att springa några kilometer i kväll och känna hur det känns. I år har jag sprungit 997 km, så ikväll kommer jag passera 1000 kilometers. Inte illa, 100 mil!!
Intervallrekord – 3:45 min/km
12 September2007
Sprang, som så många gånger tidigare, 6 x 1000 m vid Karlberg igårkväll. Uppvärming på 1 km och sedan 2 min vila mellan intervallerna. Det blev nytt fint rekord, snittade varje km på 3:45. Hurra! Värt att notera att den första intevallen var den långsammaste och den sista var snabbast. Precis som det skall vara!Idag är det 16 dagar kvar till Lidingöloppet. Tanken är att jag skall åka ut till Lidingö på fredag och provspringa delar av banan. Alla pratar ju om hur kuperat det är, vill se det själv med egna ögon.
Ännu ett mål fixat!
5 September2007
I början av detta år satte jag upp elva mål för min träning. Man kan se alla om du klickar på rubriken ”Min Träning” och sedan väljer ”2007 Mål”. Hittills har jag fixat sex av dem, idag kom det sjunde – Målet att träna minst tre gånger i veckan. Trots att det ännu är flera månader kvar på året är detta mål avklarat. Idag gjorde jag mitt 157:e pass, delar man det med 52 veckor så blir det ett snitt på drygt tre pass. Jag kan alltså sluta och träna idag, men ändå fixa målet. Men jag tror jag fortsätter att träna, imorgon har jag tänkt att springa till jobbet!!
Missnöjd med personligt rekord!
1 September2007
Trots att jag slog mitt personliga rekord på halvmara med 6½ minut är jag ganska missnöjd med min prestation i Stockholm Halvmarathon/St Eriksloppet. Hade trott att jag var lite bättre efter min fina tid på Midnattsloppet. Idag blev resultatet 1:35:57 (4:32 min/km).Gick ut hårt, men kände redan efter några kilometer att det inte skulle hålla. Sprang första milen på 43:10 (4:19 min/km) vilket innebar placeringen 591, men sedan gick det allt saktare för mig och flera hundra personer sprang om mig. Mellan 12-18 km gick det riktigt sakta, men sedan hittade jag lite krafter. Min slutplacering blev 853!Jag har några ursäkter till det dåliga resultatet. Dels har jag tränat för få långpass, borde springa längre lite oftare. Det var inte heller den bästa uppladdningen att åka till Mallorca och leva livet i fyra dagar, jag kom ju hem för fem dagar sedan. Min kropp var inte riktigt redo för detta.Det finns tre bra saker med dagens lopp:
– Jag slog mitt personliga rekord.
– Jag uppnådde ännu ett av min mål för2007
– Jag lärde mig en läxa till Lidingöloppet, jag kommer ta det lite lugnare om knappt en månad.
Cala Mayor – Palma ToR
30 Augusti2007
Mindre än en månad kvar till sista kapitlet i min satsning mot En Svensk Klassiker, det är närmare bestämt 29 dagar till Lidingöloppet. Just nu är jag inte så fokuserad på den tävlingen, utan ser mer framemot Stockholm Halvmarathon/St Eriksloppet som går av stapeln på lördag. Funderar lite på hur snabbt jag skall springa, hur hårt skall jag satsa? Det hade ju varit fint att springa de 21 km under 1:30, men jag vet inte om jag klarar det. För att fixa det måste jag avverka varje kilometer på 4:15 minuter, tempot på Midnattslopppet förra helgen var 4:09. Just nu känns det som om jag kommer att satsa och så får vi se hur det går…Har tillbringat några dagar på Mallorca med några kollegor, hann med två träningspass. Det bästa var då jag sprang från vårt hotell i Cala Mayor, längs med vattnet till Palma. Där rundade jag den fina katedralen och sprang hemåt. Det blev en tur på 12 km. Hemma på hotellet blev det ett dopp i poolen, sedan åt jag frukost. Fantastiskt!
KlassikerQuiz
22 Augusti2007
Jagh hade lite tid över i helgen, så jag fixade ihop ett KlassikerQuiz. Alla är välkomna att delta i tävligen. Du skall svara på 10 frågor och givetvis handlar alla om En Svensk Klassiker. Du har 4 minuter på dig att besvara frågorna, de har alla tre alternativ. Hur många fixar 10 rätt?Här är länken: http://www.grindange.com/klassikerquiz.shtml
503 av drygt 9000 män
19 Augusti2007
Nu finns finns den officiella resultatlistan på internet. Det visade sig att jag kom 503:e plats i årets Midnattslopp, drygt 9000 män sprang i mål. Hade jag sprungit 2 sekunder snabbare hade jag varit bland de 500 bästa, men det känns inte så viktigt. Tiden blev 41:36, första fem gick på 20:29 och sista delen på 21:06. Sprang om 80 personer på sista halvan!Om drygt en månad är det sista delen på min Svenska Klassiker, det skall inte vara några problem att fixa Lidingöloppet!
Ca 41:35 på milen
19 Augusti2007
Just kommit hem från Midnattsloppet, det är första gången jag springer det populära loppet på Södermalm. Siktade att springa på 41:30 ikväll, det var iallafall vad jag sa till kollegorna i fredags. Det känns som om jag kan komma till jobbet med hedern i behåll, lyckades nästan med mitt mål och enligt min klocka blev tiden 41:36!!! Vi kan ju alltid hoppas att arrrangörernas tidtagning sänker tiden med några sekunder. Detta innebär iallafall personligt rekord på milen med nästan 1½ minut! Hurra!!Hade ganska jämn fart under loppet, sprang på bra i backen upp till Sofia kyrka. Hade bestämt mig att inte tappa fart där. På näst sista kilometern tappade jag, med sedan hade jag en bra lång spurt.Info enligt min GF305:
Tid: 41:36 min
Sträcka: 10,22 km
Takt: 4:04 min/km
Snittpuls: 181
Maxpuls: 195http://trail.motionbased.com/trail/episode/view.do?episodePk.pkValue=3697355
Nu följer jag Szalkai!
12 Augusti2007
När det är knappt en vecka kvar till Midnattsloppet hoppar jag på Anders Szalkais träningsprogram för att klara 10 km på under 40 minuter. Programmet finns på www.marathon.se och är 22 veckor långt, jag har alltså missat de första 21 veckorna…När det är sex dagar kvar till loppet skall man springa en mil på 45 – 50 minuter, han kallar det för lätt distanslöpning. I ett varmt Stockholm, med hög luftfuktighet fixade jag milen på 47:42. Jag kan dock inte kalla det ”lätt distanslöpning, jag fick jobba på ganska bra. Min snittpuls låg på 154, det är ganska högt och vissa säger kanske att man inte skall träna med så hög puls. Men jag har en hög maxplus, på min lopp snittar jag mellan 175 – 180, så det finns mer att ge.Imorgon är det lätta intervaller på Szalkais program, uppvärmning och sedan 4 x 1000 meter. Troligtvis kommer jag inte att fixa 40 minuter på Midnattsloppet, jag kommer att satsa på en tid på drygt 41 minuter.Nu kan ni läsa mer om Vansbrosimningen, har skrivit om mina förberedelser och mitt lopp på: www.grindange.com/vansbrosimningen.shtml
Inspirera och inspireras
9 Augusti2007
Jag har förstått att jag inspirerar andra med min träning och genom att jag skriver om min träning och mina tävlingar på denna sida, det känns verkligen bra. Det är kul att kunna påverka andra, få dem att röra på sig, börja träna eller kanske träna ännu mera. Det är mestadels kompisar och kollegor som uppmärksammar detta, men även helt okända människor mailar mig och berättar att de kontinuerligt läser om min träning. Bland annat har minst tre personer påbörjat en satsning mot en svensk klassiker tack vare mig – eller skall man skriva på grund av mig?Även jag inspireras av andra. På min sida länkar jag till några andra som tränar, tävlar och berättar om detta på Internet. Länkarna finns längst uppe till höger på denna sida. Just nu är jag mest imponerade av Larsson som just fixat Kalmar Triathlon, en tävling som består av 3800 m simning, 18 mil cykel och 42 km löpning. Kanske står även jag på startlinjen i Kalmar om några år. Först måste jag dock lära min crawla och genomföra några maratonlopp. Kanske 2009?
Löpning i Örebro
5 Augusti2007
Tillbringade helgen i Örebro och körde ett skönt långpass på söndagsmorgonen. Upp klockan 06:30, drack lite vatten och sedan sprang jag iväg. Hade som mål att springa 20 km och ha ett hyfsat bra tempo.Såg inte många människor då jag sprang från stadens centrala delar längs med Svartån mot Rynningeviken i Hjälmaren. Solen sken, ingen vind och klar luft – precis som det skall vara. Efter några kilometer fick jag stanna ett par sekunder, några halvilskna svanar med ungar stod på vägen, de gillade inte min framfart. Efter ett tag kunde jag dock passera.Hade inga problem med att hålla 5:00-tempo den första milen, men den sista milen fick jag ta i för att inte tappa tempot. Det hade gjort mig gott med lite mat i magen före träningen eller lite vatten under träningen, tyvärr kan man inte få allt här i världen. Till slut blev det 19,6 km på knappt 1:40 (5:03-tempo). Klockan 09:10 åt jag en välbehövlig och välförtjänt hotellfrukost.
Knappt fem mil denna vecka!
29 Juli2007
Gotlandssemestern börjar lida mot sitt slut, imorgon tar vi färjan till Öland och sedan blir det en rundresa i södra Sverige. Träningen på Gotland har gått bra, det har blivit några riktigt bra träningspass. Om man summerar sista veckan har det blivit fyra pass, totalt har jag sprungit knappt fem mil. Det är bra! Häromdagen sprang jag 19 km drygt 1½ timme och i förrgår körde jag ett intervallpass på en mil, det blev 6 x 1000 meter i 4:10-tempo där emellan blev det 500-ingar med 5:00-tempo. Min totala tid på milen blev 44:56! Ett bra pass om man vill lyckas på Midnattsloppet. Mitt mål blir att springa på en tid runt 41 minuter. Den 18/8 är det dags för loppet på Södermalm.Eftersom detta är en blogg om en svensk klassiker bör jag väl nämna Lidingöloppet. Det är ett backigt lopp, mycket upp och ner, och experterna säger att man skall träna i kuperad terräng och köra backträning. Av förklariga skäl har det inte blivit mycket av den vara. I När är det platt!
Jag kommer att fixa Lidingö
25 Juli2007
Idag är det 65 dagar kvar till Lidingöloppet. Känner mig ganska säker på att fixa min svenska klassiker, 30 km löpning skall inte vara några problem för mig. Visst är det löpning i kuperad terräng, men jag kommer att ta mig i mål. Det enda som kan stoppa mig är sjukdom eller ett brutet ben, men jag skall må riktigt dåligt för att inte ta mig ut till Lidingö.Nu skall jag till Hablingbo och äta crepes.
Semester
21 Juli2007
Första semesterveckan är avklarad och träningen har gått sådär. Trots att man är ledig är det svårt att få tid för träningen, men det är mycket annat som skall göras på semestern. Det har iallafall blivit några bra träningar – ett intervallpass med snabba fyrahundringar, ett distanspass på 14 km och några kortare löppass.Igår var jag med min pappa i simhallen i Hemse och badade, försökte mig på att crawla. Eftersom jag är en så långsam bröstsimmare tänkte jag lära mig crawla. I går orkade jag crawla i 25 meter, sedan var jag tvungen att vila lite. Det är jobbigt samtidigt som jag har en dålig teknik. Kanske blir det en crawlkurs till hösten.Hade planer på att att ställa upp i Östergarn Marathon nästa vecka, men det kommer att stanna vid just en plan. Skulle säkert kunna klara loppet, men jag vill vara väl förberedd för ett maratonlopp. Det är inte roligt att gå de sista 15 km. Satsar nog mot Sthlm Marathon nästa år!
Löpning i drygt två timmar
11 Juli2007
Genomförde ikväll ett bra träningspass. Sprang den längsta sträckan sedan Stockholm Marathon 2000, fast egentligen fokuserade jag inte på sträckan, utan på tiden. Lovade mina arbetskamrater att jag skulle springa i två timmar i kväll, det är ett bra sätt att bli motiverade och få något gjort. Hade jag bara lovat mig själv och inte berättat det för någon hade jag säkert kommit på massor av undanflykter. Nu vet jag att mina kollegor kommer att fråga mig imorgon och stolt kan jag då berätta att jag sprang i två timmar och åtta minuter, till detta kan läggas några hundra meters promenad innan och efter passet samt stretching i tio minuter.Jag sprang från Birkastan, via Hagaparken till Ålkistan i Bergshamra. Jag sprang vidare i kuperad terräng längs med vattnet runt norra Djurgården, passerad Stadion och sprang ut över Gärdet och sedan hem längs med Djurgårdsbrunnskanalen, Strandvägen och City. Tanken var som sagt inte att springa fort, utan jag skulle springa länge. Totalt blev det 23 km i 5:30-tempo. Bra träning till Lidingöloppet. Börjar så smått även fundera på Stockholm Marathon, kanske det kan vara nästa års utmaning?
Jag klarade Vansbro!
8 Juli2007
Tre fjärdedelar av en klassiker av avklarad, idag fixade jag Vansbrosimningen i ett 17-gradigt vatten på tiden 1:41.54. Nu återstår bara Lidingöloppet, sedan kan jag titulera mig En Svensk Klassiker.Vansbrosimningen var den del som jag hade störst respekt för när jag drog igång denna satsning, jag kunde ju knappt simma. Efterhand har jag dock insett att jag kan simma och att jag troligtvis skulle fixa denna tävling. När jag stod på startbryggan kände jag mig helt trygg, visst skulle detta gå vägen. Dalarna bjöd på klassikt svenskt sommarväder, 14 grader i luften, molnigt och ett lätt regn. Det gjorde dock inte så mycket, det var bara att simma på. Loppet gick bra, det var aldrig några problem. Visst simmar jag långsamt och har usel teknik, men jag kommer framåt. Min sluttid är inget att skryta över, den tiden placerar mig väldigt lång ner i resultatlistan. Men jag är inte ledsen över det, jag satsade på att ta mig i mål och det fixade jag. Segraren simmade i mål efter 32 minuter, han var alltså en timme och tio minuter före mig. Funderar på att lära mig crawla och återkomma till Vansbro i framtiden.Utförligare rapport från loppet kommer senare under rubriken Simning.Länk till resultatlistan: http://www.emit.nu/resultat/vansbro/vansbrosimningen/2007/vs/H.HTM
Två dagar kvar till Vansbro
6 Juli2007
Det är nu mindre än två dygn kvar till start i Vansbrosimningen. Känner mig ganska lugn, inte så stressad som inför Vätternrundan och Vasaloppet. Det känns om jag skall klara att simma 3000 meter. Kollade i min träningsdagbok och konstaterade att jag simmat närmare 19½ kilometer sedan årsskiftet.Planen är att åka upp på lördagskväll. Övernatta i Borlänge och sedan åka till Vansbro på morgonen. Jag startar klockan 11:45 och tyvärr går det inte att följa mig i realtid, som man har kunnat under Vasaloppet och Vätternrundan. SMHI säger att det skall bli regn och 14 grader i Vansbro under söndagen. Hade uppskattat lite fina väder.
Våtdräkt inköpt
2 Juli2007
Ni som följt min satsning har kunnat läsa att jag tänkte vara en tuff kille och simma Vansbrosimningen utan våtdräkt, men jag är ingen tuff kille och har nu ändrat mig. På Vansbrosimningens webbsida har man kunnat se hur vattentemperaturen i Dalälven blivit högre och högre, får någon vecka sedan var det 18½ grad, men sedan blev det dåligt väder och temperaturen har sjunkit. En titt på väderkartan visar att solen inte skall skina över Dalarna, så jag tog beslutet att införskaffa mig en våtdräkt. Den blev hastigt inköpt på Alpin & Dyksport på Sveavägen i fredags.I helgen blev det en tur till Linköping, på vägen hem gjorde vi ett stopp vid Böksjön norr om Norrköping. Det var helt tomt på den lilla badstranden, gråa moln skymde solen och regnet var inte lång borta. I nästan 40 minuter plaskade jag runt i sjön i min nya fina våtdräkt. Det kändes bra, förhoppningsvis simmade jag cirka 1300 meter. Hoppas att kunna fixa de tre kilometerna i Vansbro på under 1½ timme.Planen för denna vecka är att simma på onsdagsmorgon, vet ännu inte om det blir inomhus eller utomhus.
Vansbro närmar sig
28 Juni2007
Igår blev det 13 sköna kilometers löpning hem från jobbet. Jag höll ett bra tempo i regnet, snittade på 4:58 min/km. Under passet ökade jag farten rejält fem gånger, då sprang jag 500 meter på 4:15-tempo. Experterna säger att det skall vara bra, ett kombinerat långpass och intervallpass. På slutet sprang jag även upp för en rejält brant backe, från Kungsholmens norra strand upp till Stadshagen. Har förstått att det är mycket backar på Lidingö och att det kan vara bra att vänja benen. I slutet av backen noterade jag att min puls låg på 183.Om 1½ vecka är det Vansbrosimningen. Min tanke var att inte simma med en våtdräkt, utan bara köra med badbyxor. Enligt uppgift är det nu 17,5 grader i Dalälvens vatten, jag vill gärna att det skall bli varmare. Hade planer på ett långpass i början av veckan, men till min besvikelse hade badhuset sommarstängt. Förhoppningen är att jag skall ut och simma i någon insjö i helgen. Sedan skall jag köra en långt pass i bassäng på tisdag eller onsdag. Nästa söndag bär det av till Dalarna.
Allt om Vätternrundan
21 Juni2007
Nu kan du läsa mer om min runda runt Vättern. Jag har skrivit om mina förberedelser, mitt lopp och några tips till dig som funderar att fixa en klassiker i framtiden och därmed även cykla Vätternrundan.Läs om allt på www.grindange.com/bike.shtml
10053:e plats av drygt 15000
20 Juni2007
Det har nu gått mer än fyra dygn sedan jag gick i mål i Motala. Hade lite träningsvärk i benen första dagen, men känner mig nu helt återhämtad. Vätternrundan är ett motionsarrangemang och ingen tävling. Arrangörerna redovisar bara tider då man startat och gått i mål, men det finns en inofficiell resultatlista som någon intresserad cykelstatistiker tagit fram. Enligt denna lista kom jag på plats 10053 av de knappt 15000 som kom i mål. Kanske inte så bra, men jag hade ju som mål att komma runt och det gjorde jag ju. Så jag är nöjd. Noterade att de bästa cyklade på 7 timmar och 43 minuter och den siste var ute och cyklade i över 28 timmar.Juni ser ut att bli en dålig träningsmånad. Dels beror det på Vätternrundan, jag tog det lugnt innan och efter loppet. Kan även skylla på mitt högra knä, valde att stå över några pass i början av månaden. Några kvällsaktiviteter på jobbet kan också var en orsak. Snart är det midsommar och då kommer släkt och familj gå före träningen. Juni blir en dålig träningsmånad!
Vätternrundan avklarad
17 Juni2007
Klockan 21:10 i fredagskväll påbörjade jag min cykeltur runt Vättern, 14 timmar och 49 minuter senare var jag tillbaka i Motala. Jag fixade även Vätternrundan!Funderade före start hur mycket kläder jag skulle ha på mig, skulle jag köra med kortbyxor och en tröja eller skulle jag klä mig varmare. Några rutinerade herrar från Örebro rekommenderade mig att klä mig varmt och det var tur att jag lyssnade på dem. Det blev långbyxor och två tröjor, gott att ha på sig när temperaturen sjönk på natten.De första milen gick lätt, mycket folk längs med vägen ned till Gränna. Allt gick faktiskt bra fram till 20 mil, då började det kännas i benen. Då var klockan sex på morgonen och jag började inse att det ännu var långt kvar till Motala. Många hade pratat om att man skulle få ont i baken, men jag hade mer problem med lår och knä. Det var inte så jobbigt så att jag hade planer på att bryta, men jag fick verkligen anstränga mig. När det var fyra mil kvar började det blåsa, och givetvis var det motvind – jobbigt!! Kämpade på och en minut i tolv var jag i mål. Lycklig!Idag mår jag överraskande bra, har träningsvärk i låren men det kunde ha varit värre. Nu återstår bara Vansbro och Lidingö, sedan är jag En Svensk Klassiker!
Ny starttid – 21:10
14 Juni2007
Jag har fått en ny starttid till morgondagens cykeltur. 00:24 kändes som en dålig tid, nu skall jag istället cykla iväg klockan 21:10.Äter massor av pasta och ris, viktigt med mycket kolhydrater i kroppen. Jag är laddad!!Här är länken för att följa mig under loppet: http://admin.cyklavaettern.com/results/Result.aspx?KopplingsId=341768&LangId=sv
4 dagar kvar till Vätternrundan
11 Juni2007

Bara fyra dagar kvar till Vätternrundan och jag börjar bli lite nervös. 30 mil skall jag cykla, eller 300 km – det är väääldigt långt! För er som har följt mig, så vet ni att jag slarvat en del med cykelträningen. Sedan i januari har det blivit 46 mil på 22 pass, vilket innebär att snittpasset varit 21 km långt. Visserligen har jag varit duktig och tränat löpningen, skidåkning och simning, men min bakdel skulle nog gärna ha fått lite mer träning på cykelsadeln.

Just nu har jag en starttid kl 00:24 på natten mellan fredag och lördag, men jag skall försöka att byta den mot en tidigare tid. Vill komma iväg så fort som möjligt, så att jag har god tid på mig att komma imål. Jag tror att målet stänger klockan 00:00 på natten mellan lördag och söndag, men förhoppningsvis är jag där mycket tidigare. Målet är att ta sig i mål, skulle jag fixa det på mindre än 15 timmar är jag nöjd.

Vill du följa mig under loppet? På Vätternrundans webbsida kan du se när jag passerar Jönköping (109 km), Hjo (178 km) och Medevi (279 km) samt målgång.

Här är länken: http://admin.cyklavaettern.com/results/Result.aspx?KopplingsId=341768&LangId=sv

18:e av 159 löpare
8 Juni2007
Resultaten från Sverigeloppet finns nu tillgängliga och jag kom på 18:e plats av 159 löpare. Det är ju jättebra! Visserligen är det ett motionslopp, men även jag är ju en motionär. Min officiella tid blev 39:22.Tyvärr är det ännu oklart hur långt loppet var. Någon säger 10 km, någon annan 9,7 km och min klocka visade 9,2 km. Jag kommer att registrera loppet på 9,3 km!
39:19 på milen! Nja….
6 Juni2007
Snabbt och ganska impulsivt blev det bestämt att jag skulle springa ett lopp idag – Sverigeloppet i Hammarby Sjöstad. Loppet är en del i Nationaldagspelen som arrangeras av Hammarby IF. K och några av hennes vänner skulle springa, så jag och familjen slog följe. Enligt info skulle loppet vara 10 km och jag satsade på att slå mina 42:55 från Örebro tidigare i år. Hade även bestämt mig för att bryta om jag fick ont i knäet eller om värmen blev för hög. Det är ju snart dags för Vätternrundan och då måste jag vara iform.Gick ut hårt, första km på 4 minuter blankt. Nästa på 4:05 och sedan drog det iväg. Orkade inte hålla det tempot i värmen. Sämsta km gick på 4:28. Sprang i mål på 39:19, en fantastisk bra tid på milen! Personligt rekord med 3½ minut. Tyvärr så är det inte hela sanningen. Insåg ganska snabbt under loppet att det inte var 10 km, enligt min fina GPS blev det bara 9,2 km. Lite tråkigt att arrangören inte kan mäta bättre. Det var många som var besvikna och missnöjda. Min snittfart var 4:17, vilket är samma som i Örebro. Känner mig bättre tränad nu, men värmen och solen gjorde säker sitt.Om nio dagar är det Vätternrundan. Borde ha cyklat idag…
18 pass i maj
31 Maj2007
Denna månad blev det ”bara” 18 pass, sämsta månaden detta år. Förklaringen är en lättare förkylning i början av månaden och ett kortare och frivilligt träningsuppehåll i slutet av månaden för att vila mitt högra knä som inte varit 100% perfekt den sista tiden.Löpning: 10 pass – 106 km @ 5:06
Cykel: 2 pass – 89 km
Simning: 3 pass – 3000 m
Gym: 3 pass
Vila i några dagar
27 Maj2007
Cykelträningarna är inte så vanliga i mitt liv som de borde vara, det vet ni som följt mig på denna sida. Idag fick jag dock till det, det blev en tur ut Asknäs på Eckerö. Jag cyklade och övriga i familjen åkte bil. Vid Asknäs finns ett mysigt fik, så där fikade vi och njöt av det fina vädret innan jag cyklade hemåt. Totalt blev det 50 km på drygt två timmar. Trampade på ganska bra.Har nu bestämt mig att det lite lugnt den närmaste veckan, jag har tränat fantastisk bra hela vintern och våren, och jag tror att min kropp behöver lite vila. Framförallt behöver mitt högra knä lite vila. De sista veckorna har jag, från och till, haft ont i det. Då det är mindre än tre veckor kvar till Vätternrundan vill jag inte förvärra det så jag har lovat mig själv att ta det lugnt de närmaste fem dagarna, troligtvis kör jag ett gympass på tisdag men ingen simning, löpning eller cykel.Jag opererade högra knäet för 1½ år sedan, tog bort en del broskbitar så att ledytan blev jämn och fin. Förra sommaren fick jag lite problem och kunde inte springa i en vecka. Tycker jag är väldigt smart som vilar nu, istället för att träna på och sedan gå skadad…
16,2 km i 4:39-tempo
21 Maj2007
Igår blev det en träning på kvällen, vid åttatiden hade dottern somnat och jag kunde ge mig iväg. Det blev en löptur från Vasastan, över Gamla Stan och runt Södermalm och hem via Västerbron. Hade inte tänkt att springa så långt, men jag kände mig fräsch så jag sprang på. Efter någon km insåg jag att jag höll 4:37-tempo, vilket är ganska högt för mig. Kollade på pulsen och såg att den inte var allt för hög. Fortsatte i samma tempo och lyckades hålla det hela vägen. Klockan 21:15 var jag hemma och kunde konstatera att jag sprungit drygt 16 km, snittade varje km på 4:39. Medelpulsen var 154.Experterna säger att man inte skall springa långpassen för fort, men ibland kan man väl göra det? Skall bli kul att se hur snabbt jag fixar en halvmara senare i sommar – 1:30??
Punktering
17 Maj2007
Mindre än en månad kvar till den andra tävlingen för att nå En Svensk Klassiker, Vätternrundan på cykel. Idag är det Kristi himmelfärdsdag och det ledigt från jobbet, en perfekt dag för cykelträning. Åt lunch och satte sedan på mig mina fina cykelbyxor och övrig utrustning. Glad i hågen cyklade jag iväg, glad för att jag äntligen fått tid för cykelträning. Som småbarnspappa kan man inte träna hur mycket som helst och när som helst. Det är ett lite pussel att hitta stunder för träning.Efter knappt tre minuters cykling passerar jag Hornsberg, där de bygger nya lägenheter och de fixar till gatorna. På ett ställe var asfalten borta och istället fanns där en massa grova och vassa stenar. Insåg snabbt att detta kan ge punktering, men jag hann inte att svänga undan. Efter 15 sekunder inser jag att det är punktering på bakdäcket. Illa!!Får vända om och gå hem. Tog på mig mina löparskor och sprang en runda i stället.
Träningen ger resultat
14 Maj2007
Löpning och träning har verkligen blivit en drog för mig. Jag ser verkligen fram emot mina pass och det är så kul att se att träningen ger resultat. Det började för drygt två år sedan då jag fick problem med höger knä och besökte en sjukgymnast. När jag knappt orkade cykla tio minuter på motionscykeln insåg jag att det var dags att vakna. Började springa, men orkade bara en kilometer sedan fick jag gå en bit. Efter hand kunde jag springa lite längre och pauserna blev allt färre. Efter några månader kunde jag springa hela pass och insåg att träningen gav resultat. Upptäckte sedan att jag kunde springa fortare – känslan var fantastisk. Misstänker att det är samma ”gift” som golfare drabbas av. Man ser resultat av sin träning och vill bli bättre och duktigare.När jag för ett år sedan sprang en halvmara på 1,55 var jag helnöjd, några månader sprang jag samma distans på 1,42 och var supernöjd. Har ännu inte sprungit en halvmara i år men jag vet att tiden kommer att bli bättre. Undrar vad händer när jag inte längre springer snabbare? När jag inte resultaten förbättras? Skall kanske inte fundera på det för mycket, kan väl glädjas att jag fortfarande har en positiv trend.
Äntligen blev det en cykeltur
9 Maj2007
Till slut blev det i alla fall en cykeltur, tog det ganska lungt eftersom jag inte mått så bra de sista dagarna. Totalt blev det 39 km. Om drygt en månad är det dags för Vätternrundan. Enligt arrangören är det bra om man har cyklat 100 mil innan tävlingen. Det kommer jag aldrig att fixa. Sedan januari har jag cyklat 41 mil, mestadels på motionscykel. Jag får lita på min rutin…
Förkyld!
5 Maj2007
Jag är förkyld och kan inte träna. Vad skall man göra då? Man kan surfa på internet och hitta intressanta webbsidor. Hamnade till slut på www.projectplaylist.com och skapade min egen jukebox. Istället för att läsa om träning får ni lyssna på musik i stället…

21 pass i april
1 Maj2007
Tillbaka i Stockholm efter några dagar på Gotland. Där blev det tre blåsiga träningspass, som nu skall läggas in i statistiken. Alla tre passen gick på den nya Linnéstigen som utgår från När Kyrka. En fin vandringsled som går längs med Närsån, stigen är ännu inte helt klar så på några ställen sprang jag fel. Jag är helt övertygad om att det blir fler turer längs med stigen i sommar.Det har blivit en ny månad och då kan man sammanfatta den förra. April blev en bra månad, totalt 21 pass.Löpning: 14 pass – 137 km (Snittfart: 4:54 min/km)
Cykel: 3 pass – 89 km
Simning: 3 pass – 3800 m
Gym: 1 passTotalt blev det 18 timmar och 40 minuters träning. Borde kanske ha cyklat mer Vätternrundan närmar ju sig, men det är ju så mycket roligare och enklare att springa.
Löpning med kortbyxor och t-shirt
27 April2007

Borde träna mer cykling, Vätternrundan närmar sig, det är bara 1½ månad kvar. Men det tar så lång tid cykla, man vill ju cykla ett par mil när man är ute och tränar, men då får man räkna med att det tar ett par timmar. Svårt att få tid till det när man är småbarnpappa. Då är löpning mycket lättare. på med skorna och ut en timme.

Fantastiskt väder igår, ännu klockan åtta på kvällen var det varmt. Det blev ett löpp-pass i Karlbergsparken. Första passet i år med kortbyxor och t-shirt, totalt blev det 7 km. Sprang i 5:00-tempo, men ökade 4 gånger och sprang då 500 m i 4:10-tempo. Experterna säger att det skall vara bra, så jag hoppas det ger result på nästa mil-lopp.

En mil i blåsten
20 April2007
Har länge funderat på att springa på morgonen, men jag haft lite svårt att få till det. Igår bestämde jag mig dock för att springa till jobbet idag. Så i går morse packade kläder, skor, handduk och deo och tog med det till jobbet.Upp kvart över sex och lite efter halvsju var jag ute. De blev det exakt en mil i ett blåsigt Stockholm, värst var det på Västerbron där vinden var riktigt hård. Snittade varje km på 5:08, vilket ger en tid på drygt 51 minuter. Väl framme på kontoret blev det frukost och det kändes gott att kunna berätta för arbetskamraterna att jag sprungit en mil, det blir nog flera morgonpass i framtiden.Hade stora planer på att springa Kungsholmen Runt, ett halvmaraton som avgörs i mitten av maj. Planen var att sänka mitt personliga rekord med flera minuter, från 1:42 till ned runt 1:35. Nu visar det sig att jag är bortrest den helgen. Tråkigt! Nu får jag vänta med mitt rekord till St Eriksloppet i augusti.
En cykeltur på Ekerö – 49 km
15 April2007
Igår var jag på Cykloteket, ett paradis för alla cykelfantaster. Jag tror inte jag skall kalla mig cykelfantast, men det är ganska intressant att kolla på alla saker. De har fina cyklar som kostar ungefär 50 000, små fiffiga prylar som underlättar livet som cyklist och fina kläder. Jag köpte ett par cykelbyxor, mina källor har sagt att det är en bra investering som man är tacksam för då man cyklat halva Vätternrundan. Införskaffade även ett ställ för vattenflaskan. Det fanns olika sorter, en vägde bara 49 gram och var superdyr, men jag valde den något billigare som vägde några gram mer…Idag testade jag mina inköp. Det blev en tur ut till Asknäs på Ekerö i det fina vädret. Totalt blev det 49 km på 2 timmar och 9 minuter. Snitthastigheten låg på 23,4 km/h, kunde ha varit högre om man inte behövde stanna vid så många övergångställen och rödljus. Nästan fem mil innebär att jag cyklade en sjättedels Vätternrunda! Byxorna satt bra och är sköna för baken.Avslutningsvis kan jag säga att det varit en bra vecka. Fem varierade pass har det blivit, två löppass, två cykelpass och ett besök på gymmet. Noterar att jag slog nytt personligt rekord på intervallpasset i fredags. Sprang 6 x 1000 m med 2 minuters paus, snittade varje varv på 3,56! Klicka här för att se statistik om mina senaste träningspass.
Åter hemma i Sverige
11 April2007
Det blev till slut fyra träningspass under min vecka på Malta. Det blev tre löprundor, igår sprang jag runt Ta Quali National Park och där var trafiken inte så intensiv som första dagens runda. Totalt blev det 33 km löpning på Malta.Mest nöjd är jag med att jag simmade i nästan en timme vid Golden Bay, det Maltas finaste sandstrand och den är belägen på norra delen av ön. Malteserna tycker det är för tidigt att bada och sola, så det var mest utlänningar på plats. Visst var det var lite kallt i vattnet, men efter ett tag vänjer man sig. Vet inte exakt hur långt jag simmade, kanske 2 km. Det är bröstsim som gäller för mig, så det går inte så fort.Vansbrosimningen känns inte längre som en omöjlighet…
Traning pa Malta
7 April2007
Befinner mig på Malta och det blev exakt 10 km löpning idag. Startade vid Lija, sprang sedan till Ta Quali, Attard och hem via Mosta. Någon som kanner igen sig?Löpning är ingen stor sport på Malta och det förstår jag. Vägarna/gatorna ar trånga och smala, det finns ofta inga trottoarer och bilarna kor fort. Man far ha koll på bilarna!Sprang de 10 km pa exakt 50 minuter och pulsen var 149 i snitt. Nojd med att ha sa bra tempo med låg puls!
42:55 på milen
1 April2007
Var i Örebro i helgen och hälsade på Sigrid & co, passade även på att delta i Startmilen. Det är en löpartävling och som namnet antyder springer man 10 km. Det är en löpartävling av klassikt snitt, inget evenemang som lockar de stora massorna och som på något sätt sticker ut.Jag hade tänkt vara med i M35, men eftersom jag inte är med i någon klubb fick det bli motionsklassen. Satsade på att fixa en tid under 45 minuter och det gjorde jag. Min tid blev 42:55!!! Jag är supernöjd!!! Snittade varje kilometer på 4:17 och kom på 12:e plats i min klass av 38 startande.
00:24 och 11:45
27 Mars2007
Nu har jag fått starttider och startnummer till de två kommande evenemangen i En Svensk Klassiker. Här närmast är det Vätternrundan den 15-16 juni. Jag har startnummer 7958 och startar klockan 00:24 på natten mellan fredag och lördag. Det blir att cykla hela natten och förhoppningsvis går jag i mål innan klockan fyra på eftermiddagen.Vansbrosimingen går av stapeln den 8 juli och jag har startnummer 1666. Jag kommer att börja min simtur i Dalälven klockan 11:45.
Runt Brunnsviken
24 Mars2007
Stod i valet och kvalet idag – löpning eller cykel? Borde nog ut och hojja på min nya cykel, Vätternrundan kommer ju allt närmare. Men jag valde löpningen, kanske blir det en cykeltur imorgon. Efter många rundor runt Kungsholmen den sista tiden kände jag för lite omväxling, så det blev årets första tur runt Brunnsviken. En underbar löparrunda, med ett undantag – passagen vid Bergshamra/E18 är så tråkig. Man måste gå i trappor, upp på motorvägen och sedan gå i ännu flera trappor. Förutom detta springer man på fina stigar och gångbanor längs med vattnet.Hade tänkt att springa lugnt, men kroppen hade andra planer. Snittade varje kilometer på 5:04, totalt blev det 16 km på drygt 1,20. Känns som om jag kan fixa mitt mål nästa helg – en mil på under 45 minuter.
Cykel till Vätternrundan inköpt
17 Mars2007

Min cykel – Giant CRS 3.0

Har sedan länge insett att jag måste skaffa mig en bättre cykel till Vätternrundan, min gamla mountainbike duger inte. Efter att ha funderat ett tag blev det idag affär. Tänkte ett tag köpa en fin racer, men efter att jag idag stämmt av med rutinerade cykelexperter som Örjan R och Mattias J samt pratat med några försäljare ändrade jag mig. Det kändes lite för seriöst! Köpte istället en så kallad hybrid av märket Giant, med beteckningen CRS 3.0. Den ser ut som en MTB, men har finare däck och växlar som är anpassade till landsvägskörning. Giant är enligt uppgift världens största cykeltillverkare och skall leverera kvalitetsvaror. Jag hoppas verkligen det, eftersom jag fick betala närmare 5000 SEK. Man får inte vara fattig för att fixa en klassiker.

Givetvis tog jag en tur med cykeln idag. Det blev 26 km på en timme och en kvart. Kändes bra, den rullar så lätt…

Intervallrekord!!
15 Mars2007
Jag har sedan drygt ett år, ungefär en gång i månaden, sprungit 6 x 1000 m vid Karlberg i Stockholm. Igår slog jag mitt rekord, från i augusti i förra året. Det visar att träningen ger resultat. Sprang de sex varven på 3:58 i snitt. Vilar 2 minuter mellan varje varv. Hurra!Planerar att åka till Örebro om två veckor och springa Startmilen. Har som mål att gå under 45 på milen i år, vi får se om jag fixar det på första tävlingen.
Nya skor = skavsår
12 Mars2007
Har hämtat mig efter förra helgens Vasalopp och kommit igång med träningen igen. I helgen blev det en löprunda med nya fina skor, givetvis fick jag skavsår.I morse var jag duktig och klev upp klockan 05:45 för att simma. Det blev 1000 meter på Centralbadet.
Staka i nedförsbackarna
5 Mars2007

En fjärdedel av En Svensk Klassiker är fixade. Åkte Vasaloppet igår och det var riktigt jobbigt, riktigt jobbigt! Det enda positiva som finns att rapportera är att jag gick i mål och att jag inte ramlade någon gång, allt annat var bara jobbigt och svettigt.

Tiden 10:09:17 är nästa två timmar sämre än det jag presterade förra året, då jag åkte Öppet Spår. Förra året var förutsättningarna de bästa, i år var det tvärtom. Det kändes som om jag fick staka i nedförsbackarna för att komma fram, så illa var det.

Det var oerhört skönt att gå i mål, jag skall inte åka Vasaloppet nästa år!

Klicka här för att se mitt resultat på Vasaloppets webbsida.

Sista passet innan Vasaloppet
28 Februari2007
Sista dagen i månaden och jag kan åter konstatera att jag tränat på bra. 21 träningar på 28 dagar är långt över mitt mål. Sista träningen blev ett jobbigt 50-minuterspass på gymmet, helt enligt vasaloppets uppladdningsplan. Snittade en puls på 134. Nu skall jag äta massor av pasta och ris, och sedan vila mig i form till söndagens stora utmaning. Jag har startnummer 9044 och åker med en blå jacka och svart toppluva.Vill du få information hur går det för mig under loppet? För 25 SEK får du ett SM S varje gång jag passerar en kontroll. Sänd ett SMS till 72700 med följande text: VL 9044 Man kan även följa mig på Vasaloppets webbsida – klicka här
Uppladdningen har börjat!
26 Februari2007
Nedräkningen har börjat, nu är det bara sex dagar kvar till årets Vasalopp och jag har börjat uppladdningen. Enligt Vasaloppets webbsida skall man nu äta lite mindre i några dager – man skall tömma ”depåerna”. Sedan köra ett hårt pass på onsdagskväll för att sedan börja med spagetti, makaroner och andra livsmedel som är fulla med kolhydrater. Man kan ju fundera på hur många minuter snabbare man åker om man följer detta råd?Väderprognosen säger nollgradigt på fredag och lördag, hoppas det fryser på till söndag. Vill gärna ha samma fina väder och skidspår som förra året!Vasaloppet har en fantastisk resultattjänst. Alla intresserade kan följa mig på söndag och se när jag passerar de olika kontrollerna.Länk till Vasaloppet och startnummer 9044.
Jag ramlar iallafall inte!
24 Februari2007
Upp klockan sex i morse för att se hur de riktiga killarna åker skidor. Det var iallafall vad jag hade tänkt, men jag tror inte att jag har så mycket att lära av den svenska skideliten, de ramlar ju bara!!! Först Södergren och sedan Fredriksson, slutligen blir Olsson påsprungen av italiensk funktionär.När fiaskot i Sapporo var ett faktum gav jag mig själv av ut i spåren. Klockan 07:35 var jag i Ågesta, som bil nummer två på parkeringen. Spåren var riktigt bra för att vara Stockholm. Först blev det ett varv i skogen på 6,3 km, sedan körde jag golfbanesvängen för att avluta med ytterligare ett varv i skogen. Totalt blev det nästan 21 km. Och jag ramlade INTE någon gång.Om en vecka är dags för Vasaloppet. Tror det kommer att gå bra, trots att jag bara har 75 km skidåkning i kroppen!
Kung Bore kom till Stockholm!
21 Februari2007
Kung Bore tog åter sitt grepp om huvudstaden igår, det kom både kyla och snö. För en vasaloppsåkare med alldeles för lite mil i kroppen var det bara att bege sig ut i spåret. Efter en snabb middag och kort umgänge med fru och barn bar det av mot Ursvik.Spåren blir ofta uppkörda och isiga ute vid Ursvik, men igår var det faktiskt riktigt bra. Det blev tre varv på 5 km-varvet. Blev bara omåkt av tre åkare och ramlade inte en enda gång. En indikator som visar att det kommer att går bra för mig i Dalaskogarna om 1½ vecka.När jag kom hem blev jag glad av två orsaker, dels hittade jag snabbt en parkeringsplats på Karlbergsvägen och sedan fick jag varm choklad av min kära fru!
Intervaller är sköna… efteråt!
17 Februari2007
Idag blev det 6 x 1000 med 2 minuters vila vid Karlberg. Riktigt jobbigt, men otroligt skönt efteråt! Snittade varje km på 3:59. Väldigt nöjd!Har även fått min svägerska på Malta att börja träna, hon satsar mot Göteborgsvarvet nästa år. Läs mer på hennes blogg – www.goteborgsvarvet2008.blogspot.com/
Träna idag, var frisk i morgon!
15 Februari2007
”Om man inte har tid att träna idag, då får man ha tid att vara sjuk i framtiden!”
Denna text läste jag utanför ett gym på Birger Jarlsgatan för något år sedan, det var på den tiden då jag inte tränade så mycket. Jag minns texten mycket väl och det var nog den som fick mig att börja träna. Då spelade jag inomhusfotboll med Medborgarplatsen FF någon gång och då. Trodde att man var 17 år, hoppade över uppvärmningen och sprang som bara den i 20 minuter. När man sedan fick ryggskott veckan efter förstod man inte sambandet. Att man kunde vara så dum!Idag är jag smartare och tränar min kropp. Jag tar mig tid att träna, för jag vill inte vara sjuk i framtiden. Visst kan det vara lite svårt att få tid till träningar, men med god planering fungerar det. På måndagsmorgnar är det till exempel simning innan jobbet, på tisdagar springer jag hem från jobbet. Givetvis underlättar det med en förstående fru!Var idag och spinnade på lunchen. SATS vill att jag och mina kollegor skall bli medlemmar så vi fick ett gratispass. Bra intervallträning! Svettades som bara den!
Skidor – på TV och i verkligheten
10 Februari2007
Det är lördagsmorgon och jag sitter och laddar för en skidhelg, dels på TV men även i verkligheten. Hittills har jag bara åkt 1/3-dels Vasalopp i år, jag måste träna mer. Funderade på att åka norrut denna helg, men jag hopps att det finns tillräckligt med snö på Ågesta Golfbana, så resan norröver är inställd. Skall snart valla mina skidor och ge mig av till Ågesta.På TV är det idag skidskytte och störtlopp, mest intressant är skidskytte. Verkligen spännande sport där det ofta blir förändringar på skjutvallen. Tycker det även är intressant att de kör mixed-stafett. Varför gör man inte det i andra sporter? Tänk vad kul med 4*400 meter på finnkampen, eller ett fotbolls-VM med mixade lag. Skall vi satsa på tjejerna i backlinjen, på kanterna eller som forward?
Sista dagen i månaden…
31 Januari2007
Sista dagen i månaden… Vet inte om jag någonsin, i hela mitt liv tränat så bra som i januari. 24 pass har det blivit denna månad!Löpning: 9 pass – 85 km
Cykel: 5 pass – 87 km
Simning: 4 pass – 4200 m
Gym: 4 pass
Skidor: 2 pass – 31 kmNästan 21½ timmes varierande träning. Perfekt om man skall fixa en klassiker. Det enda negativa är väl att det inte blivit så mycket skidåkning, jag får ta igen det i februari!
Mage, rygg och triceps
28 Januari2007
Hårt pass på gymmet idag. Var där i 75 minuter, inledde med rodd och ”skid-maskinen” i tretio minuter. Sedan sprang jag lite innan jag avslutade med att träna mage, rygg och triceps. Har fått för mig att det är bra med starka triceps då man skall åka skidor i nio mil. Igår var det skidåkning, spåren i Ursvik var knappt godkända. Har totalt åkt 31 km skidor i år, men det skall nog bli mer innan starten går i Sälen. Om exakt fem veckor är det dags.Har denna månad tränat 22 gånger, det är nytt rekord och ännu är månaden inte slut. Totalt har det blivit 19 timmar och 44 minuter, denna tid överträffas endast av februari 2006 då jag åkte Vasaloppet.
Skidsäsongen är i gång
22 Januari2007
Mindre än sex veckor kvar till Vasaloppet. För min del är nu skidsäsongen är igång, avverkade idag två mil vid Ursvik i Sundbyberg. Det var sex minusgrader och spåren var godkända. Nöjd med att jag körde om fler personer, än det var som körde om mig… Blev även glad för att jag snabbt hittade en parkeringsplats när jag kom hem till Rörstrandsgatan, det är inte det lättaste.
Två varv runt Långsjön
20 Januari2007
Idag blev det två varv runt Långsjön söder om Stockholm tillsammans med Håkan. Då det var lite halt på sina ställen samtidigt som vi pratade hela tiden blev tempot ganska lungt.Distans: 11,8 km – Tid: 67 minuter – Tempo: 5,41 min/km – Puls: 150/172För de som undrar, jag orkade gå upp tidigt i onsdag och jag simmade faktiskt 1050 meter!
Löparrunda med många sevärdheter
16 Januari2007
Sprang från jobbet på Östermalm och hem till Birkastan. För att få lite längd på passet sprang jag via Kungsholmen, Fredhäll och Karlberg. Totalt blev det drygt 9 km i 5:16-tempo. Medelpuls på 152. Kändes väldigt bra! Denna tur måste vara en av de bästa i Sverige då det gäller passera-kända-och-vackra-hus. Sprang bland annat förbi Grand Hotel, Kungliga Slottet, Operan, Riksdagen, Rosenbad, Stadshuset och Karlbergs Slott!Funderar nu på att simma imorgonbitti, vi får se om jag orkar gå upp…
Allsidig träning är bra
14 Januari2007
Har tränat på bra den sista veckan, sex pass på sju dagar. Har både simmat, sprungit, cyklat och varit på gymmet. Bra med allsidig träning om man skall fixa en klassiker. Mest nöjd är jag nog med att jag vaknade tidigt i måndags och gick till Centralbadet före jobbet. Simning är inte min starkaste sida, men jag simmade faktiskt 1000 meter eller en tredjedels Vansbrosimning. Köpte ett klippkort, så nu måste jag gå och simma minst nio gånger till. Det kan jag behöva. Även nöjd med att jag cyklade två gånger, totalt blev det 34 km. Men vart är snön?? Om sex veckor är det Vasaloppet!
Så nöjd efter intervallpass!
6 Januari2007
Visst är man nöjd efter ett intervall pass. Sprang idag km-varvet på Karlberg och pausade 2 minter mellan varje varv. Snittade på 4,12 på varven, i somras var jag nere under fyra minuter. Pga av höstsjukdomar och mellandagssnuva är jag inte riktigt där just nu, men snart är jag tillbaka!
Det är inte billigt det här…
4 Januari2007
Då var jag även anmäld till Vätternrundan, det kostade 1050 SEK. Det innebär att jag betalt mer än 3000 SEK i bara anmälningsavgifter. Sedan tillkommer resor, boende och utrustning. Det är inte gratis att fixa en klassiker, men det är väl värt en del att kunna sitta och skryta om sina bedrifter i framtiden.Har även funderat på att hyra en motioncykel i några månader. Vill inte köpa en, den kommer säkert bara bli jobbig att flytta på i framtiden och ta upp plats i förrådet. Förhoppningsvis skall jag hämta en cykel i helgen och sedan kunna trampa några mil varje vecka. Har även planer på att köpa en simkort på Centralbadet. Som ni ser så är jag på väg, nu väntar jag bara på snön…