Vätternrundan

Här kan du läsa om mina förberedelser och mitt lopp 2007, längst ned finns några tips till dig som skall cykla.

Mina förberedelser
Mitt mål var att klara Vätternrundan, hade inga egentliga krav på tid, vilket innebar att mina förberedelser kanske inte var de bästa. Loppet gick den 15 juni, men redan i januari hyrde jag en motionscykel och började trampa hemma i vardagsrummet. Cyklade sedan 1-2 gånger i veckan fram till mitten av april. Passen var inte så långa, 30 – 45 minuter. Under denna tid blev det även två spinning-pass med några arbetskollegor.

I mitten av mars köpte jag en cykel, funderade länge om jag skulle köpa en racer eller en mer normal cykel. Det blev det sistnämnda, jag köpte en så kallad hybrid av märket Giant. Den ser ut som en MTB, men har finare däck, är lättare och växlar som är anpassade till landsvägskörning. Planen var sedan att cykla varje helg, men så blev det inte alls. Då jag är småbarnpappa som jobbar på veckorna kan man inte ge sig ut på ett tretimmars cykelpass varje helg. Det tar för mycket tid! Det var svårt att få till det med cykelträningen, samtidigt som jag tyckte det var roligare att springa, en träningsform som för övrigt inte tar så lång tid. Det blev faktiskt bara fem cykelturer med min nya cykel innan loppet. Dessa turer var mellan 27 och 51 km, inte speciellt långt om man pratar med en riktig cyklist. Totalt blev det 46 mil från januari till juni, och då är även milen på motionscykeln inräknade. Arrangörerna av Vätternrundan rekommenderar att man kör minst 100 mil månaderna innan loppet, en siffra som jag inte var i närheten av. Kanske kan jag försvara mig med att jag även tränade löpning, skidåkning och simning samt gick på gym, så konditionen var det inte så illa med.

Mitt lopp
Klockan 21:10 i fredagskväll påbörjade jag min cykeltur runt Vättern, 14 timmar och 49 minuter senare var jag tillbaka i Motala.

Jag hade fått en starttid klockan 00:24, men ändrade så jag fick start lite tidigare. De första startar 20:00, sedan startar ungefär 50 personer varannan minut fram till femtiden på morgonen. Hade laddat upp med sömn, pasta och vatten. Funderade före start hur mycket kläder jag skulle ha på mig, skulle jag köra med kortbyxor och en tröja eller skulle jag klä mig varmare. Några rutinerade herrar från Örebro rekommenderade mig att klä mig varmt och det var tur att jag lyssnade på dem. Det blev långbyxor och två tröjor.

De första milen söderut från Motala var lätta och trevliga. Det var massor av folk ute och hejade längs med vägen. Första depån är Hästholmen och där tog jag en bulle och fyllde på mitt vattenförråd. Var rädd för att bli uttorkad så jag drack väldigt mycket de första milen. Snitthastigheten till Hästholmen låg på 25,5 km/h, det skulle sedan visa sig att jag inte alls kunde hålla denna hastighet hela loppet.

När vi passerade Gränna började det bli mörkt och även kallare, det var allt mindre folk som stod och hejade. Jag kände mig dock stark och cyklade på. Blev givetvis omcyklad av många duktiga cyklister, men jag cyklade även om många som startat tidigare än mig. Intressant att iakta de olika stilarna, många har nya fina racer-cyklar med de rätta kläderna medan andra trampar runt på gamla cyklar och en träningoverall från 1994. Jönköping passerades strax före två. Där bjuds det på korv och mos, men eftersom jag inte var hungrig och hade hört att det tog tid att få sin mat passerade jag denna kontroll.

I backarna upp från Jönköping gick min cykel sönder, kedjan hoppade av. Som tur är man händig och efter en minut var kedjan på plats och jag kunde cykla vidare. Cyklingen norrut på Vätterns västra sida var inte så rolig. Mycket skog, lite bebygelse och man såg inte så mycket av vattnet. Kunde väl konstatera att Hjo och Karlsborg verkar vara små pittoreska orter, där livet är ett annat än det i Stockholm.

Även i Hjo erbjöds det mat – lasagne, men även har tackade jag nej. Jag drack blåbärssoppa och åt bullar vid de andra kontrollerna, samtidigt som jag hade choklad och energikakor med mig. Någonstans mellan Hjo och Karlsborg började det gå tungt, insåg att jag ännu hade 10 mil kvar och att det skulle ta lång tid innan jag var framme i Motala. Hastigheten blev allt långsammare. Mellan dessa orter var min hastighet drygt 18 km/h. I Karlsborg tog jag fram min MP3-spelare och försökte komma igång med lite pigga eurotechno-låtar och musik med Lena Ph och Belle & Sebastian.

Visst var det jobbigt och kämpigt, men det var aldrig så jobbigt så att jag tänkte bryta, det var bara att åka cykla på. Många hade pratat om att man skulle få ont i baken, men jag kände mest i mina lår. De fick verkligen jobba denna natt. Hammarsundet ligger längst norrut, där var jag ungefär klockan halvtio på förmiddagen. Därifrån är det drygt fyra mil till målet, men sträckan innehöll många långa och sega backar. Att det sedan var motvind gjorde inte saken bättre, men det var bara att cykla på…

Skylten som berättade att det var en mil kvar var underbar att se, lika underbart var det att se min fru och dotter stå och heja på mig i utkanten av Motala. De var så stolta och jag var så glad. En minut i tolv cyklade jag mål, min tid blev 14 timmar och 49 minuter. Det ger en snitthastighet på 20,2 km/h. Om man räknar med att jag spenderade knappt en halvtimme vid olika kontroller blev min snitthastighet 21 km/h.

Dagen efter hade jag lite träningsvärk, men jag trodde det skulle vara värre. Efter tre dagar var jag helt återhämtad. Vätternrundan är ett motionsarrangemang och ingen tävling. Arrangörerna redovisar bara tider då man startat och gått i mål, men det finns en inofficiell resultatlista som någon intresserad cykelstatistiker tagit fram. Enligt denna lista kom jag på plats 10053 av de knappt 15 673 som startade, drygt 700 cyklister bröt. Kanske inte så bra, men jag hade ju som mål att komma runt och det gjorde jag ju. Så jag är nöjd. Noterade att de bästa cyklade på 7 timmar och 43 minuter och den långsammaste var ute och cyklade i över 28 timmar.
Resultat & tider

Motala Huskvarna Hjo Medevi Motala
Km – Tot: 107 178 279 300
Km – Etapp: 107 71 101 21
Tid – Etapp: 4:37 3:23 5:49 1:10
Tidpunkt: 21:10 1:37 5:00 10:49 11:59
Km/h: 23,2 21,0 17,4 18,0

Resultat: http://admin.cyklavaettern.com/results/Result.aspx?KopplingsId=341768&LangId=sv

Tips till klassikermotionären
Här kommer några tips till dig som har samma ambitioner som mig, dvs klara En Svensk Klassiker utan några egentliga krav på tid.

– Se till att du har cyklat en del innan loppet. Arrangörerna uppmanar dig att träna 100 mil de sista månaderna innan loppet. Man behöver inte träna så mycket, men deto mer ju bättre.

– Träna med en kompis. Det kan vara ganska tråkigt att cykla själv, det är roligare om man är flera.

– Köp eller låna en bra cykel – det kan inte vara kul att cykla med en gammal dålig cykel.

– Byt till dig en tidig starttid, då vet du att du har lång tid på dig att komma i mål.

– Sov ordentligt innan loppet.

– Klä dig varmt. Även om det är varmt på dagen blir det kallt på natten, om man sedan trampar på bra så blir det ännu kallare i vinden.

– Tänk inte på målet när du startar, tänk på att komma till nästa kontroll. Dela upp loppet i etapper.

– Ta med dig choklad och energikakor, skippa maten.

– Ta med en MP3-spelare och lyssna på den när det börjar bli jobbigt.